'FMUSLMS', mag dat?

Rel in de Amerikaanse staat Minnesota. Daar reed namelijk iemand rond met het nummerbord 'FMUSLMS'. Had de tere ziel zelf bij elkaar gefröbeld, want was een gepersonaliseerde plaat.

Gevolg: totale paniek bij de nummerplaat-tendentieuzelettercombinatie-nakijkafdeling in Minnesota. Ze hadden dit door de vingers gezien. En dat kan natuurlijk niet want 'kwetsend1!!'. De goedkeuring voor de combinatie is onmiddellijk teruggetrokken. 

Zal allemaal best, maar dit geval toont mooi aan waarom controle op gepersonaliseerde platen een farce is. In de eerste plaats doet dit denken aan die anekdote over het woordenboek van dr. Johnson en de chique dames die verontwaardigd kwamen klagen dat hij 'vieze woorden' in zijn werk had opgenomen (maar die dus wel hadden opgezocht). A politically correct mind is a joy forever

De lettercombinatie 'FMUSLMS' betekent strikt genomen niets. 

Maar hee, wij zijn de flauwsten niet, wij zien er ook islamofobie racisme haat tegen moslims in. Als dit strafbaar is (wij kennen de Amerikaanse wet daarover niet), moet het verboden zijn. Maar waarom speelt bij de zelfbedachte letterkots steeds 'de goede smaak' een rol? Een plaat als '2IN/PINK' is verboden in Californië, net als - en dat is best consequent - '1IN/STNK'. Lijkt ons op grond van vrije meningsuiting niet echt te verbieden. Maar wat weten wij nu? Nou, in ieder geval dat de vermeende moslimhater claimt dat 'FMUSLMS' verwijst naar een band waarin hij speelt.

Gepersonaliseerde nummerborden zijn meestal even subtiel als je gezicht tattoëeren met een breinaald. Ze zijn vaak bedacht door mensen die iets vinden, namelijk dat iedereen moet weten wat zij vinden. Dat mag alleen niet altijd.