Dit is de elektrische toekomst van BMW

BMW heeft een duidelijke toekomstvisie, en elektrificering heeft hier een prominente rol in. De i-lijn krijgt een derde model, de i8 Spyder gaat er komen, en de i3 krijgt nog dit jaar een upgrade. Maar ook MINI ontsnapt niet aan de stekker.

BMW's nieuwe CEO Harald Krüger ging tijdens een presentatie dieper in op de i-lijn, waarvan Bimmertoday dit sheetje kiekte. Hierop zien we dat de i3 weliswaar constant wordt doorontwikkeld op range en design, maar er staat ook een ijkpunt '2016' in. De i3 staat op de nominatie om een groter accupakket te krijgen, met zo'n 50% meer capaciteit, waarschijnlijk wordt dit later dit jaar gepresenteerd.

Het is onduidelijk of er alleen varianten met een groter accupakket van de i3 komen, of dat het uiterlijk ook meteen aangepast wordt. De eerste i3's werden pas eind 2013 uitgeleverd, dus een facelift - hoewel nodig - zou vrij snel zijn. Wellicht krijgt de koper echter alleen de keuze uit wat extra kleurtjes (Protonic Blue) en meer accusap.

Een batterijmodule in de huidige i3 werkt op 12 x 3,75 Volt, en heeft een capaciteit van 60 Ah. Met verliezen ingecalculeerd zijn acht modules goed voor 18,8 kWh. Door de ladingscapaciteit op te voeren naar 94 Ah zou hier 29 kWh van gemaakt kunnen worden, waarmee de reële range van zo'n 130 naar 200 kilometer stijgt. Dat begint ergens op te lijken.

De i8 Coupé stamt uit 2014, de Spyder stond enige tijd op een laag pitje, maar werd begin dit jaar op de CES gadgetbeurs nieuw leven ingeblazen met een nieuw concept. Het huidige model heeft een 1.5 driecilinder en een 7,1 kWh-accupack, goed voor 362 pk gecombineerd. Of dit met de Spyder ook een update krijgt is nog onduidelijk. 

Dan de derde modellijn van BMW i. Dit is nog redelijk toekomstmuziek, want het staat pas het volgende decennium op de rol. Algemeen wordt gegokt dat het hier om een i5 gaat, die de strijd moet aangaan met modellen met meer range en ruimte. 

MINI was tot nu toe gevrijwaard van batterijen, maar ook BMW's Britse submerk moet er aan geloven. Van een deel van het gamma zal een plug-in hybride variant gemaakt worden.