Keiharde wetenschap: auto's zonder sleutel zijn gemakkelijk te stelen

Wij verwachtten het ook totaal niet, maar auto's met keyless toegang blijken doodsimpel te kraken. Wat ons brengt bij de vraag wat er überhaupt mis was met (contact)sleutels.

We weten vrij zeker dat we een decennium geleden een memo hebben gemist. Toen hebben de Volkeren der Aarde namelijk een brandbrief geschreven aan Alle Autoproducenten Overal met de dringende oproep om de contactsleutel uit te bannen. Wij hebben geen andere zinnige verklaring voor het gestage verdwijnen van mechanische sleutels, ten faveure van een elektronische zender die een auto opent als-ie dichtbij genoeg is en u in staat stelt met een druk op de knop te starten, mits de sleutel aanwezig is. 

De Duitse incarnatie van degelijkheid die we ADAC noemen, testte 24 auto's met keyless entry en elk van die wagens was net zo gemakkelijk te stelen als snoep uit een kinderhand. Het werkt eigenlijk vrij simpel. Men neme twee dieven en een signaalversterker. Dief 1 volgt de bestuurder van de auto die zijn auto heeft afgesloten en zijn elektronische sleutel bij zich heeft. Dat ding stuurt een signaal uit. Dief 1 heeft een signaalversterker bij zich, waardoor de actieradius van de zender wordt vergroot. Hierdoor kan de bestuurder de parkeergarage verlaten, terwijl de auto denkt dat-ie nog steeds in de buurt is. Daarom is de auto te ontgrendelen door dief 2, die keurig bij de auto heeft gewacht en de wagen start. En voor het geval dat de auto uiteindelijk doorheeft dat de sleutelzender ontbreekt, is er natuurlijk dit apparaat.

Maar dat ze zo gemakkelijk te stelen zijn, is slechts een voetnoot. Wie uw auto wil stelen, kan hem al-tijd meenemen, dus wat dat betreft maakt een elektronische sleutel niet zoveel uit. Wel is het zo dat als een dief moet kiezen tussen random auto's en een auto treft met keyless entry en keyless go, hij die wagen zal kiezen. Ook omdat die dikwijls nieuwer en dus waardevoller zijn, overigens.

Terug naar het punt: wat was er zo ongemakkelijk aan een sleutel in een contact steken? Op afstand bedienbare ontgrendeling is inderdaad wel makkelijk, maar een sleutel omdraaien om de motor tot leven te wekken - wij vinden het geen immense inspanning. Bovendien - en dat is echt heel belangrijk - is het contact een geweldige plek om de sleutel op te bergen. Wij zijn onze keyless sleutels al vaak genoeg kwijtgeraakt tijdens een paar agressieve bochten, waardoor het ding uit de middenconsole vloog. Dan moet je dus uit de auto en als een barbaar op je knieën voelzoeken onder de stoelen. Heel stijlvol. Vooruitgang is altijd +1, maar nodeloze en onpraktische gadgets niet.