U kijkt hier naar een gloednieuwe Jaguar-supercar

Over de gehele breedte van huidige autodesigns zien we retro-elementen, wat een goede zaak is, want je moet je historie niet verloochenen. Jaguar drijft deze filosofie wel heel extreem door, door gewoon zijn klassiekermodellen 1-op-1 te kopiëren.

Jaguar heeft een nieuwe cash cow ontdekt: het reproduceren van historische modellen voor de klassiekerliefhebber. Als legitimatie hiervoor gebruikt het concern het argument dat het modellen betreft die verloren zijn gegaan of om de één of andere reden nooit geproduceerd zijn.

Nadat eerder een aantal E-Type Lightweights opnieuw gemaakt werd is nu de XKSS uit de jaren '50 aan de beurt. Negen exemplaren uit 1957 die bij een grote brand verloren gingen zullen uit de as herrijzen, met dank aan Jaguar Land Rover Classic. Yeah, baby! De prijs: meer dan 1 miljoen GBP,  oftewel: meer dan €1,25 miljoen. Koekoek!

De XKSS'jes die het betreft waren gereed, en bestemd voor export naar de VS, maar een brand in de fabriek in Browns Lane decimeerde alle negen de modellen. Uiteindelijk zijn er slechts 16 exemplaren gebouwd. De vraag is alleen: neem je als klassiekerliefhebber genoegen met een auto die weliswaar geproduceerd is en oogt als een klassieker, maar helemaal de historie niet heeft omdat het eigenlijk een gloednieuw product is. 

Een voordeel voor de nieuwe eigenaren is dat de onderdelen weliswaar identiek zijn, maar de productiemethoden 60 jaar moderner. Tenzij JLR Classic er voor kiest de klassiekerervaring zo authentiek mogelijk te maken door ook dit product de nukken, grillen en tekortkomingen van een product uit de jaren '50 te geven. We gaan er echter van uit dat de kans dat je met je 2017 XKSS met een kokende motor aan de kant van de weg komt te staan wat kleiner is dan met een '57-exemplaar.

Wij krijgen een beetje ambivalente gevoelens bij dit project: aan de ene kant heeft het wel iets om een stukje historie op deze manier opnieuw tot leven te brengen, maar aan de andere kant voelt het toch enigszins als geschiedvervalsing. Bovendien zullen de eigenaren van de paar originele XKSS'jes dit initiatief met gefronste wenkbrauwen gadeslaan.

Vraag je ook eens af: hoe zou het overkomen als Ferrari over 50 jaar de 43 uitgebrande 458 Italia's van deze tijd gaat herproduceren? Of Lamborghini 6 van de gecrashte Aventador SV's? Porsche die in 2066 komt met een authentieke remake van de 911 GT3 RS 4.0, waarvan 4 exemplaren onherstelbaar beschadigd raakten?

Anyway, hieronder een paar afbeeldingen van een originele XKSS, in al zijn gepopnagelde glorie. In British Racing Green. Zoals het heurt. Wat een plaatje.