Maakt Mercedes de Nederlandse transportsector kapot?

Volgens de FNV maakt Mercedes zich schuldig aan een vorm van moderne slavernij door Oost-Europese truckers voor een schijntje auto's te laten transporteren. Om maximale schade aan te richten framet de FNV het - terecht - als 'sjoemeltransporten'.

Beter leest u het bericht op de website van FNV niet. Doordat het bol staat van het klassenressentiment met zinnen als 'er is alleen oog voor de glimmende dure auto', zouden we haast vergeten dat de vakbond bij wijze van hoge uitzondering gelijk heeft. Mercedes heeft een onderaannemer aangesteld die het transport van auto's verzorgt, maar dit bedrijf, het Oostenrijkse Hodlmayr, betaalt de Roemeense chauffeurs die die auto's door West-Europa bezorgen slechts tweehonderd euro per maand. Daarnaast moeten Oost-Europese chauffeurs honderd euro per maand betalen in een pot waaruit eventuele schades worden betaald.

Nu vragen wij ons af: is de FNV weer eens voor de 'rechten' van andere mensen dan werkende Nederlanders aan het opkomen, zoals gebruikelijk? Nou nee, dat ze iets zeggen van spotgoedkope Oost-Europese arbeidskrachten is namelijk wel degelijk in het voordeel van werkenden in ons land, zeker in de transportsector. Dus zelfs afgezien van de Roemeense truckers, heeft de FNV een punt. Dan maak je het wel heel bont. 

Waar het op neerkomt is dat Mercedes via Hodlmayr transportbedrijven op oneigenlijke wijze (hoewel het juridisch waarschijnlijk wel mag, dankzij de open Europese arbeidsmarkt) van de weg concurreert. Want het Nederlandse chauffeursloon is op basisniveau al tien keer hoger dan in oostelijke periferie van Europa. No way dat Nederlandse transportbedrijven daar tegenop kunnen. 

En nu denken wij: goh, we hadden toch beter verwacht van Mercedes. Een luxe imago moet je goed onderhouden. Dat probeerde Mercedes voor de bühne met streng sociaal beleid dat ook voor onderaannemers zou gelden. Quod non. Het allerlaatste wat je wilt is dat klanten zich moeten verantwoorden voor het product dat je hun hebt verkocht. Er zullen altijd mensen zijn die iedere auto die meer dan vijfhonderd euro kost, pretentieuze nonsens vinden. Maar er is een grote groep mensen die Mercedes nu niet ongefundeerd als een kleptocratenbak kunnen wegzetten.