Bedankt aso's, door jullie mogen we niet harder dan 130 km/h

Het CBS zegt het, dus is het officieel: door tuig, aso's en mensen die een patrijspoort een horloge vinden, rijden wij met een truttentempo over de snelweg.

Uit het CBS-rapport over verkeersoverlast: "Bijna 21 procent van de respondenten gaf in 2015 aan dat ze veel overlast hebben ervaren van te hard rijden in de eigen buurt." Mensen die te hard rijden in een woonwijk zijn triest. Niet omdat wij tegen snelheid zijn, maar omdat je niet overal hard kunt rijden. Je zet je stereo ook niet elke dag op elf. Wie door een woonwijk jakkert en claimt dat-ie alles ziet en kan anticiperen op elk straatoprenkind, overschat zichzelf. Doe je gewoon niet, want iets met schade aan uzelf en anderen rondom u.

En er speelt buiten veiligheid nog iets. Iedere kilometer die we mogen doorrijden moet zwaar worden bevochten op een machtige lobby van mensen met jeukend ondergoed. Deze lobby heeft twee kortetermijn-doelen. In de eerste plaats mag de toegestane maximumsnelheid niet (nooit, nimmer) omhoog. In de tweede plaats moet iedere snelheidsovertreding met een enkeltje Siberische zoutmijnen worden bestraft. Proportionaliteit en strafmaat zijn immers zo 1934. Die wensjes zijn niet gemakkelijk te realiseren, tenzij ze draagvlak kunnen genereren. En dat draagvlak krijgen ze door die woonwijkwaanzinnigen gewoon in de schoot geworpen. 

De gemiddelde burger maakt echt geen onderscheid tussen hard rijden op de snelweg of langs het schoolplein. Die gaat helemaal Fred Teeven en voelt aan zijn onderbuik dat het goed is om in de regels-zijn-regels-reflex te schieten. Met andere woorden: wie te hard langs/tegen een kinderwagen crost draagt er effectief aan bij dat 130 kilometer per uur rijden het hoogst haalbare ooit blijft. Zouden we dat ook maar kunnen zeggen van de hoogte van de boetes, maar helaas, die kunnen nu alleen maar omhoog. Want snelheid = gevaarlijk; dat frame plakt lekker. Nog bedankt, met je petjes.

(Als het CBS ons trouwens zou vragen wat de grootste ergernis in het verkeer is, komen we op iets anders. Wij hebben vooral een hekel aan motorrijders die denken dat je centimeters geslachtsorgaan in decibel meet. U weet wel, die idioten die de dempers uit hun uitlaten halen en dan een onindrukwekkende motor meer lawaai laten maken dat een opstijgende straaljager met afterburner. Met je anonieme lafbek-helmpjes.)