De volledige Formule 1 bezetting van 2025

De Formule 1 bezetting van 2025 wordt steeds duidelijker. In dit artikel houden wij bij waar iedereen heen gaat en wie nog op zoek is naar een nieuwe werkgever.

Max Verstappen en Carlos Sainz uit de Formule 1

Red Bull

Bevestigd: Max Verstappen, Sergio Perez

Officieel liggen beide coureurs van Red Bull al vast voor 2025, maar dat lijkt toch lang niet zo zeker te zijn als gedacht. Sergio Perez kreeg een nieuw contract tot en met eind 2026, maar heeft sinds dat moment een reeks hele slechte races achter de rug. Het team heeft bevestigd dat er een prestatieclausule is opgenomen in zijn contract, al wil Red Bull niet bevestigen wat die clausule is of hoe snel die in werking zou treden. Hoe dan ook lijkt het er dus op dat de toekomst van Perez in de Formule 1 nog niet zo zeker is als gedacht.

Het andere stoeltje is natuurlijk in handen van Max Verstappen. De regerend wereldkampioen heeft in principe een contract met Red Bull tot en met 2028. Maar met alle onrust in het team dit jaar beginnen er toch wat scheurtjes te komen in zijn toewijding aan het team. Tijdens de Grand Prix van Hongarije kwamen de frustraties van de Nederlander erg zichtbaar naar boven. Hoewel het duidelijk lijkt dat Verstappen in 2025 nog voor Red Bull rijdt, is het nog maar de vraag of hij de rest van zijn contract wel uit wil zitten bij dit team.

Ferrari

Bevestigd: Charles Leclerc, Lewis Hamilton

Ferrari was er snel bij dit jaar. Charles Leclerc kreeg al voor de start van het seizoen een nieuw contract “voor de lange termijn”. Hoe lang hij precies bij De Roden blijft is onbekend, maar men denkt tot eind 2029.

De andere naam trok heel wat meer de aandacht: Lewis Hamilton verruilt na elf jaar Mercedes voor Ferrari. Daarmee volgt Hamilton in de sporen van Vettel, Alonso en Schumacher en wordt hij een van de vele kampioenen die een transfer naar de Italianen maakt.

Mercedes

Bevestigd: George Russell, Andrea Kimi Antonelli

Mercedes zal slechts één van de twee coureurs behouden omdat Lewis Hamilton naar Ferrari verhuist. George Russell blijft wel aan bij de Silver Arrows. Teambaas Toto Wolff flirtte openlijk met Verstappen, maar de Nederlander had niet zoveel zin in een transfer naar Mercedes. In plaats daarvan koos het team voor junior-talent Andrea Kimi Antonelli. De Italiaan wordt gezien als een talent zoals we ze maar eens in een generatie meemaken: van de zeven competities waar hij de afgelopen twee jaar aan meedeed, won Kimi Antonelli de titel in zes. Dit jaar rijdt de Italiaan voor het eerst in de Formule 2, waar hij al twee races heeft weten te winnen.

McLaren

Bevestigd: Lando Norris, Oscar Piastri

McLaren besloot geen risico te nemen en heeft beide coureurs vastgelegd tot tenminste eind 2026. Oscar Piastri kreeg dat nieuwe contract al in de loop van vorig jaar, toen hij in zijn debuutseizoen meteen liet zien wat hij in zijn mars had. Norris lag al vast voor 2025, maar kreeg desondanks toch een nieuw seizoen nog voor de eerste race van dit jaar. Net als bij Leclerc is het ook onzeker hoe lang dit contract is, maar het loopt in ieder geval door tot en met 2026.

Aston Martin

Bevestigd: Fernando Alonso, Lance Stroll

Aston Martin kiest voor stabiliteit en behoudt beide coureurs voor volgend jaar. Van Lance Stroll was dat geen verrassing: zolang zijn vader nog de baas is van het team, hoeft Lance niet te vrezen voor zijn zitje. Het was nog maar de vraag of Fernando Alonso ook zou verlengen bij het team, zeker nu Aston Martin niet meer bij de topteams hoort. Maar Alonso verlengde al vroeg in het seizoen met nog twee jaar extra, tot en met eind 2026.

Esteban Ocon (L) vertrekt bij Alpine, Lance Stroll (R) blijft bij Aston Martin. (Bron: NL Beeld / Abaca Press)

Alpine

Bevestigd: Pierre Gasly, Jack Doohan

Alpine besloot dat het te riskant was om Pierre Gasly en Esteban Ocon als teamgenoten te behouden en dus moest een van de twee vertrekken. Die keuze viel op Ocon, die prompt aan de kant werd gezet. Gasly tekende bij voor nog zeker twee jaar extra.

Alpine zag het liefst dat Carlos Sainz naar de Franse renstal komt, maar die strijd verloor het team aan Williams. In plaats daarvan werd Jack Doohan gepromoveerd. De Australiër is al enige tijd reservecoureur van Alpine. Met zijn promotie is Doohan de eerste coureur uit de Alpine Academy die ook daadwerkelijk voor Alpine gaat rijden.

RB

Bevestigd: Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda heeft met een jaar verlengd bij het zusterteam van Red Bull. De vraag is echter wie zijn teamgenoot wordt. Red Bull heeft bepaald geen gebrek aan keuze voor dat zitje. Reservecoureur Liam Lawson ligt op pole position, maar Formule 2 titelkandidaat Isack Hadjar en Super Formula-coureur Ayumu Iwasa zijn ook al jarenlang trouwe leden van het Red Bull Junior Team. Zelfs de naam van Formule 3-coureur Arvid Lindblad is al een paar keer genoemd door Helmut Marko.

Williams

Bevestigd: Alex Albon, Carlos Sainz

Alex Albon blijft nog zeker twee jaar bij Williams. Het team is meer dan tevreden over zijn prestaties tot nu toe en legde hem dus zo snel mogelijk vast voor de toekomst. Het duurde even, maar toen werd op de eerste dag van de zomerstop ook bekend wie er naast hem gaat rijden: Carlos Sainz kiest Williams boven alle alternatieven. Dat betekent dat Logan Sargeant definitief vertrekt bij het team na twee teleurstellende seizoenen.

Haas

Bevestigd: Ollie Bearman, Esteban Ocon

Haas zal volgend jaar voor het eerst sinds 2021 weer met een volledig nieuwe line-up rijden. Nico Hulkenberg vertrekt naar Sauber en Haas heeft zelf besloten het contract van Kevin Magnussen niet te verlengen. Ter vervanging van de twee veteranen kiest Haas voor rookie Ollie Bearman, de Britse Formule 2-coureur die in Saoedi-Arabië de plek van de zieke Carlos Sainz innam.

Naast Bearman zal Esteban Ocon plaatsnemen, die overkomt van Alpine. Daarmee kiest Haas er bewust voor om niet opnieuw twee rookies aan te nemen, zoals in het rampzalige jaar 2021. Ocon wordt daarmee de eerste winnaar die voor Haas rijdt.

Sauber

Bevestigd: Nico Hulkenberg

Sauber - dat in 2026 omgedoopt wordt tot Audi - heeft Nico Hulkenberg vastgelegd voor volgend jaar. De Duitser kon de verleiding van het Duitse automerk toch niet weerstaan.

Het is geen geheim wie er bovenaan het lijstje van Sauber stond voor het tweede zitje: Carlos Sainz. Maar nu Sainz naar Williams gaat is die keuze ook definitief afgesloten. Gelukkig voor Sauber zijn er nog genoeg andere kandidaten. Regerend F2-kampioen Theo Pourchaire is al jaren verbonden aan Sauber en het team heeft ook openlijk gepraat over de mogelijkheid van een volledig Duitse line-up met Mick Schumacher erbij. Hoe dan ook lijkt het einde verhaal voor de huidige Sauber-coureurs Guanyu Zhou en Valtteri Bottas.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press