NASCAR-rivalen hopen op diskwalificatie Dillon: "He's a piece of sh*t!"

De rivalen van NASCAR-coureur Austin Dillon hopen dat zijn winst hem wordt afgepakt. Dillon won de afgelopen race door twee andere coureurs te laten crashen.

NASCAR. Rivalen van Austin Dillon hopen op zijn diskwalificatie na de race in Richmond.

In de slotfase van de NASCAR-race in Richmond afgelopen weekend zag Austin Dillon maar één kans om de overwinning te grijpen. En zonder aarzeling deed hij wat volgens hem de enige optie was: hij duwde Joey Logano, die op kop lag, op zo’n manier dat hij omdraaide, en toen Denny Hamlin de leiding probeerde te grijpen dwong Dillon hem in de muur.

Met zijn overwinning heeft Dillon (28e in het kampioenschap) zichzelf ook verzekerd van een plekje in de play-offs, de reeks races waarmee NASCAR de uiteindelijke kampioen bepaalt. Logano en Hamlin zijn ook al gegarandeerd van een plek in die play-offs, maar toch zijn ze bepaald niet gecharmeerd van de acties van Dillon.

“Elke coureur zou het terecht vinden als zijn winst wordt afgepakt”, stelde Hamlin in zijn podcast op maandag. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand het een eerlijke inhaalactie zou vinden. We hebben regels in elke andere raceklasse omdat zij allemaal snappen dat je dit niet aan de coureurs over kan laten. Dat kun je gewoon niet toestaan in een topklasse van motorsport. De leiding van NASCAR moet zich als grote jongens gaan gedragen en een grote jongens beslissing nemen. Je kan je niet stilhouden als er overduidelijk sprake is van een opzettelijke crash.”

Na de race zelf was Hamlin ook al boos. “We hebben regels om dit soort onzin te voorkomen, maar die worden al een hele tijd niet meer gehandhaafd. Dit is dus wat jonge coureurs zien en dan denken ze dat is hoe het hoort. We zullen als sport nooit serieus genomen worden als we geen goede wedstrijdleiding hebben.”

Laffe actie

Logano nam een iets minder diplomatiek standpunt in. “He’s a piece of shit. Hij is gewoon belabberd. Hij is zijn hele carrière al waardeloos geweest en nu doet hij ineens mee aan de play-offs. Leuk voor hem. Hij was overduidelijk niet van plan om gewoon serieus te racen. Ik versloeg hem eerlijk en hij kon alleen winnen met zo’n laffe actie. Blijkbaar mag je twee coureurs laten crashen en dan noemen we dat nog steeds racen.”

Meestal als iemand zo’n controversiële actie uitvoert, probeert hij een beetje vaag te zijn over de verklaring. Maar Dillon maakte er geen geheim van wat zijn doel was. “Ik had het gevoel dat ik het er gewoon op moest wagen. Ik gaf hem een crash, dat doe ik liever ook niet, maar soms is het gewoon nodig. Ik heb er een hekel aan, maar ik moest dit doen”, aldus Dillon na de race.

NASCAR kondigde na de race aan dat er alsnog naar de uitslag wordt gekeken. Een definitief oordeel volgt later in de week.