NASCAR gaat omstreden winst Dillon mogelijk alsnog afpakken

De leiding van NASCAR gaat nog eens kijken naar de race van afgelopen weekend. Austin Dillon won de race op controversiële wijze.

NASCAR

De NASCAR-race in Richmond afgelopen weekend eindigde in controverse. Austin Dillon won de race, maar deed dat wel door zijn rivalen Denny Hamlin en Joey Logano uit te schakelen in de laatste ronde. Een onderzoek na afloop van de race stelde dat Dillon alles volgens het boekje deed, maar zijn rivalen zijn het daar niet helemaal mee eens.

Na een storm van kritiek heeft de leiding van NASCAR besloten toch nog maar eens naar de race te kijken. “Onze sport is altijd al een contactsport geweest”, stelt NASCAR-kopstuk Elton Sawyer tegen RACER. “We krijgen altijd de vraag waar de grens ligt, of iemand over de grens is gegaan. Ik zou zelf zeggen dat dit aardig dicht bij ‘over de grens’ zat. We zullen naar alle audio en video kijken, en natuurlijk naar de teams en coureurs luisteren. Als daar iets uitkomt wat we moeten bestraffen, dan zullen we dat doen.”

Wat deze overwinning extra controversieel maakt, is het feit dat NASCAR een systeem van play-offs heeft. En alsof dat nog niet raar genoeg is, worden de deelnemers aan de play-offs niet bepaald door wie er bovenaan het kampioenschap staan. In plaats daarvan plaatsen alle coureurs die een race hebben gewonnen in het seizoen zich automatisch voor de play-offs. De winnaar van de play-offs is de uiteindelijke kampioen van het seizoen.

In andere woorden: Dillon, die voor dit weekend nog 32e stond in de competitie, doet ineens mee voor de titel, terwijl de coureur die momenteel achtste staat mogelijk niet eens naar de play-offs mag.

“Deze sport is 75 jaar oud,” vervolgt Sawyer. “Er is veel gebeurd in die tijd. We moeten van dit incident leren en vooruit kijken. We willen garanderen dat het racen in deze competitie van het hoogste niveau is maar ook op het hoogste niveau gebeurt. Dus met zoveel mogelijk integriteit en sportiviteit. Daar gaat het ons om. Dus we zullen zien of we onze regels misschien bij moeten stellen. Historisch gezien zit het niet echt in ons DNA om na afloop een overwinning af te pakken, maar dat betekent niet dat dit niet de eerste keer kan zijn.”

Autosport
  • Oleksandr Baiev on Unsplash