Fiat brengt minuscule elektrische "auto" naar Nederland

De bijna schattige Fiat Topolino is ook in Nederland beschikbaar gemaakt. Fiat’s kleine elektrische wagen is perfect voor de binnenstad of de kleine dorpjes. Hij kost alleen wel wat meer dan zijn concullega’s.   

De Fiat Topolino

Haal het chassis van de Topolino weg en wat er overblijft is een Opel Rocks, die op zijn beurt weer een herpakte versie van de Citroën Ami is. Fiat, Opel en Citroën zijn allemaal onderdeel van Stellantis, dus het is niet zo gek dat ze niet met elkaar concurreren op de markt.

De Citroën Ami is in Nederland niet leverbaar. De Opel Rocks wel, en die is wel een slagje goedkoper dan de Topolino. De Topolino komt op de Nederlandse markt met een vanafprijs van 9.890 euro. De Opel Rocks daarentegen kost maar 8.699 euro. Omdat het qua technische specificaties precies dezelfde auto is, betaal je die 1200 euro extra dus puur en alleen voor het uiterlijk.

De Topolino komt maar in één uitvoering, de Verde Vita. De pistachegroene kleur moet je dus wel liggen als je deze auto wil hebben. In tegenstelling tot de Opel en de Citroën is er tenminste wel een duidelijker verschil tussen de voor- en achterkant van de Topolino. De auto is vrij duidelijk geïnspireerd door de iconische Fiat 500.

Dat we in de titel het woord auto tussen aanhalingstekens zetten is overigens geen uithaal naar Fiat, de Topolino of elektrische auto’s in het algemeen. De Topolino is letterlijk geen auto. Ja, het heeft een stuur, vier wielen, een dak en deuren (al is een deurloze versie ook al aangekondigd). Maar dat maakt het nog geen auto. De elektromotor levert namelijk maar liefst acht PK en de topsnelheid ligt op 45 kilometer per uur. Dat betekent niet alleen dat je met de Topolino niet de snelweg op mag, maar ook dat het volgens de Nederlandse regels als een brommobiel telt. Je hebt dus niet eens een autorijbewijs nodig, je mag al met een brommerrijbewijs in de Topolino rijden.