Voorbeschouwing Monza: Snikhete race wacht in The Temple of Speed

De Formule 1 trekt dit weekend naar Monza. Lees hier alles voor de race, van het weerbericht en de strategie tot de vooruitzichten van de teams.

Het circuit van Monza

De stand van zaken in de Formule 1

McLaren scoorde vorig weekend goed in Zandvoort. Met een ontzettend dominante winst liep Lando Norris acht punten in op Max Verstappen, die de schade beperkte op plek twee. Het gat tussen de twee is echter nog steeds zeventig punten, en volgens Norris is er nog helemaal geen sprake van een titelstrijd. Toch zullen beide coureurs hopen zoveel mogelijk punten bij de ander weg te halen in Monza.

Bij de teams is dat echter wel anders. McLaren ligt nog slechts dertig punten achter op Red Bull, en weer dertig punten daarachter ligt Ferrari op de loer. Het Italiaanse team heeft niet zo’n sterk seizoen als in eerste instantie leek, maar daar kan dit weekend verandering in komen. Ferrari brengt een flink pakket aan upgrades mee naar Monza en het circuit zou hen sowieso goed moeten liggen. Gaan De Roden een mooie prestatie neerzetten voor het thuispubliek?

Mercedes kende een bijzonder matig weekend in Zandvoort en zal hopen in Monza terug te slaan. De resultaten in Zandvoort waren volgens het team een uitzondering. Dit weekend zou meer moeten lijken op de races in België en Silverstone dan die van afgelopen week, als we Toto Wolff mogen geloven.

Verderop op de grid zijn er vele ogen gericht op Williams, waar Franco Colapinto zijn debuut maakt als vervanger van Logan Sargeant. De Argentijn heeft vaak genoeg op Monza gereden en is dus goed bekend met het circuit, al zal het even wennen zijn aan de kracht van een Formule 1-auto.

Weersverwachting

Het wordt warm. Krankzinnig warm. De verwachting is dat de temperaturen op kunnen lopen tot 34 graden Celsius, met een baantemperatuur van 50 graden Celsius. Op vrijdag is er eigenlijk alleen maar zon, maar op zaterdag en zondag komen er een paar wolkjes kijken.

Het weer in Monza is een stuk minder wispelturig dan dat in Nederland. Situaties zoals afgelopen weekend, van plotselinge regen en harde winden, hoeven we dus niet te verwachten. De kans op regen is het hoogst op zondag, met maar liefst 20% kans. De wind is vrijwel verwaarloosbaar.

Bandenstrategie

Zoals bij iedere race heeft ook nu weer bandenleverancier Pirelli een strategie-analyse gedaan. Het vernieuwde wegdek van Monza zal er voor zorgen dat de banden het minder zwaar krijgen, maar dat wordt uitgebalanceerd door de hoge temperaturen. Desondanks verwacht Pirelli dat een één-stop-strategie de betere keuze is.

“Het nieuwe oppervlak zou meer grip moeten bieden”, schrijft Pirelli in de analyse. “Dat heeft invloed op de prestaties van de banden. Het is erg waarschijnlijk dat de baan significant verandert in de loop van het weekend, wanneer de verschillende raceklassen rondes blijven rijden. De grip en tractie na de twee chicanes zijn de factoren die het meeste invloed zullen hebben op de banden. Daarnaast moeten we de druk in de snelle bochten zoals Parabolica en Curva Grande niet onderschatten.”

De bandenanalyse van Pirelli. (Bron: Pirelli Motorsport)

De race

Het circuit van Monza heeft er een handje van om een interessante race op te leveren. Omdat het circuit bedrieglijk eenvoudig is, gebeurt het regelmatig dat er een verrassende winnaar is. Pierre Gasly behaalde in 2020 in Monza zijn eerste - en vooralsnog enige - overwinning. Een jaar later won Daniel Ricciardo de race voor McLaren toen Verstappen en Hamilton op elkaar crashten. Sebastian Vettel behaalde zijn eerste overwinning op het circuit van Monza in 2008, toen hij zijn Toro Rosso als eerste over de finishlijn sleurde. Daarmee won Toro Rosso eerder een race dan Red Bull, dankzij Vettel.

Doordat er relatief weinig bochten zijn, wordt een auto met weinig downforce hier enorm beloond. Dat merkte Nyck de Vries, toen hij in 2022 inviel bij Williams en in zijn eerste race punten scoorde. Dit jaar is er geen team dat nadrukkelijk weinig downforce heeft, maar relatief gezien zou dit Ferrari en Haas beter uit moeten komen dan McLaren of Aston Martin.

De Formule 1 is niet de enige competitie die dit weekend in actie komt in Monza. De Formule 2 heeft de eerste race sinds de zomerstop, en de Formule 3 en de Porsche Supercup hebben dit weekend hun seizoensfinale. Bekijk hier het volledige tijdschema van alle vier de competities die dit weekend in Monza racen.