Helmut Marko: 'Max Verstappen volgend jaar bij Red Bull'

Max Verstappen is aan zijn laatste seizoen bezig voor Toro Rosso, en rijdt volgend jaar voor een topteam, zo veel is duidelijk. Red Bull is de meest logische keuze, en motorsportchef Helmut Marko dropte deze week de grootste hint ooit op zijn komst.

Marko is niet alleen teambaas van Red Bull, hij managet ook het "Young Driver Program", en was dus direct verantwoordelijk voor het halen van Max. Voor zover de prestaties niet voor zich spreken weet hij dus wat voor vlees hij in de kuip heeft. In een interview met het Duitse Sport Bild  zegt Marko: "Sehr gute Fahrer haben immer maximal zwei Jahre bei Toro Rosso verbracht und sind dann aufgestiegen. Und Max Verstappen ist extrem gut!"

Vrij vertaald: topcoureurs draaien maximaal 2 seizoenen bij Toro Rosso, dus Max ook. En we weten dat er binnen de Red Bull-kliek altijd contracten voor langere tijd worden afgesloten, dus als Max volgend jaar wil hobbelen naar Ferrari/Mercedes (de enige twee alternatieven volgens pa Jos), dan moeten deze teams de knip trekken. Afhankelijk van hoe Max zich dit seizoen ontwikkelt is dit niet onmogelijk, maar het ligt meer voor de hand dat de pas 18-jarige Limburger (niet deze) nog even mag rijpen bij Red Bull. Ceteris Paribus maakt Max dus de overstap naar de bolide met Aston Martin-stickers.

Als Max een stoeltje krijgt, dan sorteren de meeste speculaties voor op een vertrek Daniil Kvyat, hoewel wij deze gok niet durven te wagen. De Rus had een stroeve seizoensstart, klopt, maar eindigde in China wel mooi op het podium, waar Sebastian 'Fingerbang' Vettel hem de oren meende te moeten wassen. Zijn teamgenoot Ricciardo is echter vele malen beter, dus die zien we ook nog wel een overstap maken naar een ander team, waarmee ook een stoeltje vrijkomt. Vooral Ferrari lonkt naar de Australiër.

Misschien vertrekken beide coureurs wel aan het einde van het seizoen (een team als Williams zou ook geen nee zeggen tegen de f*ck you Poetin-money van Kvyat, als Bottas niet snel zijn vorm hervindt) en zien we een geheel nieuwe Red Bull-lineup in 2017. Wie het weet mag het zeggen.