Vertrek vanmiddag supervroeg, of eindig in de pakjesfile des doods

Bent u een forens die met de auto naar het werk gaat, én hebt u kleine kinderen met een vol verwachting kloppend hart thuis? Wees dan op uw qui vive: er worden vanmiddag monsterfiles verwacht.

Sinterklaasfile

Het is vandaag 5 december, en dat betekent twee dingen: het heerlijk avondje is gekomen, en we zijn goddank weer voor een paar maanden van de kapotgepolariseerde discussie over Zwarte Piet verlost. Een bij-effect van Sinterklaasavond: het is extra druk op de weg, waarbij de vroeg invallende duitsernis en temperaturen rond het vriespunt niet bepaald helpen.

Ga thuiswerken

Wie beteuterde smoeltjes en een boze echtgeno(o)t(e) wil voorkomen, doet er goed aan om vandaag thuis te werken. Zelfs om een uurtje of drie van het werk vertrekken gaat u vandaag niet helpen, want dan worden de eerste files al verwacht. Mensen die er vanochtend al vroeg bij waren, kunnen na de lunch vertrekken en nog redelijk rustig verkeer verwachten, maar daarna wordt het aansluiten.

Zowel ANWB als TomTom waarschuwen voor een ‘sinterklaasavondeffect’: "Veel mensen gaan op 5 december wat eerder naar huis. Winkeliers sluiten vroeger hun deuren en zakelijke afspraken worden opgeschort om voor het ‘heerlijk avondje’ op tijd thuis te zijn.” Vorig jaar was het vroeg in de middag al drukker dan normaal, en om half vijf stond er al 650 kilometer file, bevestigt TomTom het sentiment. De files houden naar verwachting aan tot zeker na 19:00 uur. Wie zich toch op de weg begeeft, doet er goed aan vandaag binnendoor te rijden. Maar hier bieden navigatie-apps uitkomst.

Gelukkig is dit het laatste jaar dat dit probleem bestaat, want volgend jaar rijden we allemaal 100, en u weet dat dit supertjegoed is voor de doorstroom. Nog even volhouden dus.