Nederland opent nieuwe tolweg op 7 december

Op 7 december gaat er een nieuwe tolweg open bij Rotterdam in de buurt. De betalingen gaan via een nieuw elektronisch systeem.

De tolweg bij Zeeland

In Nederland opent eind dit jaar een nieuw stuk snelweg. Het gaat om de A24, in de buurt van Rotterdam. Dit nieuwe stuk snelweg is bedoeld om de verbinding met de A20 en de A15 beter te maken en zou zo de bereikbaarheid van de regio moeten verbeteren. Maar de rijksoverheid kon niet genoeg geld vrijmaken om de bouw te betalen, en dus moet er tol worden geheven over de weg om het allemaal rendabel te maken. Deze tolweg ligt in de buurt van Rotterdam, bij Vlaardingen.

De tolheffing gaat echter niet via tolpoortjes, zoals we misschien wel gewend zijn. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van e-Tol. Dit systeem wordt al gebruikt in bijvoorbeeld Frankrijk en Ierland, maar kwam nog niet voor in Nederland. Het idee van e-Tol is dat je online vooraf of achteraf betaalt. Dat kan via een automatisch betalingssysteem, of door handmatig iedere keer zelf te betalen. Belangrijk om te weten: het systeem gaat geen herinneringen sturen, pas als je te laat bent met betalen. Het is dus belangrijk om zelf in de gaten te houden of je wel of niet gebruik maakt van de weg.

Auto’s, motorfietsen en bestelauto’s betalen op de A24 €1,51 per keer. Vrachtauto’s en andere voertuigen boven de 3500 kilo moeten €9,13 per rit betalen. Die bedragen gelden in 2024 en 2025. E-Tol heeft al aangekondigd dat in 2026 de prijzen omhoog gaan om de inflatie te compenseren.

Het stuk weg waar de tol over geheven gaat worden. (Bron: e-Tol)
Algemeen
  • NL Beeld / Pro Shots