'Meest veelzijdige coureur ooit' neemt afscheid van Audi

Audi heeft afscheid genomen van Mattias Ekstrom, iemand die door velen wordt gezien als de meest veelzijdige coureur ooit. Het is niet duidelijk wat Ekstrom nu gaat doen.

Mattias Ekstrom, die voor Audi tal van races won

Audi heeft afscheid genomen van Mattias Ekstrom. Na een samenwerking van 23 jaar scheiden de wegen van de twee partijen zich nu. Audi beschrijft Ekstrom als “de meest veelzijdige coureur ooit”, en daar heeft het merk misschien nog wel gelijk in ook.

Even een greep uit het CV van Ekstrom. Winnaar van het Zweedse Touringcar Kampioenschap. P10 in de slopende Bathurst 1000 in zijn eerste poging. Twee podiums in drie races in het Europese Rallycross Kampioenschap. Twee overwinningen en zes podiums in de Extreme E. Top tien finish in het World Rally Championship. Twee top tien finishes in zijn twee races in de Super Touringwagen Cup.

En dat zijn allemaal de resultaten die Ekstrom behaalde zonder Audi. Zijn samenwerking met Audi… dat is waar het pas echt succesvol wordt. Met Audi werd hij tweevoudig kampioen in DTM, won hij de 24 Uur van Le Mans in de GT3 klasse, en werd hij kampioen in het World Rallycross Championship. Zeker geen slechte resultaten dus.

Inmiddels is Ekstrom al enigszins op leeftijd. De Zweed vierde dit jaar zijn 46e verjaardag. “Rijden voor Audi Sport was een kinderdroom die uitkwam,” zegt Ekström. “Terugkijkend op meer dan twee decennia met de vier ringen brengt veel herinneringen naar boven. Als kind kreeg ik de kans om mijn dromen waar te maken, zoals racen in de DTM, races en titels winnen en raceauto's ontwikkelen. Het winnen van de DTM-titel in 2004 is iets wat ik voor altijd zal koesteren. Maar het was meer dan motorsport alleen. Ik heb de kans gehad om veel interessante en getalenteerde mensen te ontmoeten en ik heb veel geweldige evenementen bijgewoond. Zo lang bij hetzelfde bedrijf betrokken zijn is vrij zeldzaam in de autosport en ik ben erg dankbaar voor deze periode in mijn leven. Ik kan alleen maar iedereen bij Audi bedanken.”

Wat Ekstrom hierna gaat doen is nog niet bekend. Zijn meest recente race was in Extreme E, maar het is niet zeker dat die serie volgend jaar nog terugkeert.