Tesla heeft 27.000 exemplaren van de Cybertruck teruggeroepen. Dat zijn bijna alle exemplaren die in de Verenigde Staten rondrijden. De reden? De achteruitkijkcamera werkt niet goed.
Dankzij het ontwerp van de Cybertruck, heeft de auto geen achteruitkijkspiegel. In plaats daarvan werkt de auto met een camera, die via de display vertelt wat er achter de auto gebeurt. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar er is nu een probleem met die camera. Het kan in totaal wel acht seconden duren voordat het beeld getoond wordt op de display van de auto.
Volgens Tesla is de kans op botsingen daardoor aanzienlijk groter. Daarom heeft het bedrijf de duizenden exemplaren teruggeroepen. De verwachting is dat alles met een software update op te lossen is.
Het is de derde terugroepactie van de Cybertruck dit jaar. In april werden zo’n 4000 exemplaren teruggeroepen omdat de gaspedalen niet deden wat ze moesten doen. Sommige gaspedalen bleven vastzitten, anderen raakten juist los. Twee maanden later werden er 11.000 exemplaren teruggeroepen vanwege problemen met de ruitenwissers en de trim aan de buitenkant.
De terugroepactie is de zoveelste domper voor het futuristische voertuig, een gedachtespinsel van CEO Elon Musk. Tijdens de presentatie brak het ‘onbreekbare’ glas van de ramen al. De pandemie vertraagde vervolgens het productieproces, en ook de tekorten aan onderdelen en de toenemende inflatie duwden de start van de verkoop steeds verder naar achteren.
Toen de auto ongeveer een jaar geleden eindelijk de markt op ging, werd het niet veel beter. De roestvrijstalen panelen begonnen vrij snel corrosie te vertonen. YouTuber WhistlinDiesel voerde een uitgebreide test uit, maar halverwege de test brak het onderstel doormidden. Door de eigenschappen van de auto is de Cybertruck in veel Europese landen - waaronder Nederland - niet toegestaan op de weg. In andere landen, bijvoorbeeld Australië, is de auto niet door de strengere veiligheidstest gekomen.
- Tesla