BEELD. Gordon Murray's nieuwe hypercar, met een vleugje Stroll

De Godfather van de McLaren F1, Gordon Murray, werkt onder zijn eigen naam aan een nieuwe driezits-hypercar, de T.50. Na de aankondiging enkele maanden geleden, krijgen we nu het eerste beeld van de auto waar we erg nieuwsgierig naar zijn.

GMA T.50

Ruim 25 jaar na de McLaren F1 werkt Gordon Murray aan een spirituele opvolger. Niet onder McLaren-vlag, maar onder zijn eigen bedrijf Gordon Murray Automotive. Het moet een pure auto worden, met een hoofdletter 'P', met als USP een 40 cm grote elektrische ventilator voor het grondeffect. Niet geheel toevallig heeft Murray een Formule 1-verleden, met de Brabham BT46B. Deze racer had een ventilator die 'aan' of 'uit' stond, in de nieuwe supercar is de snelheid van het ding volledig variabel.

In juni berichtten we voor het eerst over deze T.50, met Cosworth-V12. Als u een vergelijking wilt trekken, dan komt de auto waarschijnlijk het dichtst in de buurt van de Aston Martin Valkyrie. Inmiddels is er het eerste non-schetsmateriaal beschikbaar, in de vorm van bovenstaande render. Als extraatje krijgen we de informatie gevoerd dat voor de ontwikkeling wordt samengewerkt met het Racing Point-team van Lawrence Stroll. Zowel op het vlak van engineering als in de windtunnel, waarin de T.50 aerodynamisch wordt fijngeslepen.

De T.50 heeft een 4 liter V12 aan boord, die goed is voor 659 pk. De auto is gekoppeld aan een 48 V mild-hybride systeem, dat we tegenwoordig steeds meer in straatauto's zien. In mei 2020 wordt de auto officieel onthuld. De bestuurder krijgt de keuze uit zes aerodynamische modi: 'automatic', 'braking' en vier custom modi er tussenin, die door de rijder geselecteerd worden:

  • High-downforce mode: 30 procent meer neerwaartse druk
  • Streamline mode: 10 procent minder luchtweerstand, door een 'virtuele long-tail'
  • V-max mode: Streamline-mode, gecombineerd met 30 pk extra van het mild-hybride systeem. Dit is 3 minuten lang beschikbaar.
  • Test mode: voor checks en om te posen voor je vrienden. Vergelijk het met de lampjes- en deurenshow die je op een Tesla Model X kunt activeren.

Wilt u alles in extreem detail nalezen, ga dan naar Murrays website.