Ferrari mogelijk in Chinese handen

Stapt het steigerende paard over naar een Chinese stal? Het zou zomaar kunnen, want vanuit het oosten zijn vizieren gericht op de Italiaanse automarkt.

Feest in de bunga bunga-villa van Sergio Marchionne. Het aandeel Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kreeg vandaag een kleine boost na berichten over interesse vanuit China. Guangzhou Automobile Group zou overwegen een belang te nemen in het moederbedrijf van onder meer Fiat, Ferrari en Chrysler.

Nu is Guangzhou geen vreemde voor FCA. De twee bedrijven hebben al een joint venture (GAC Fiat), waardoor Fiat in China auto's aan de man kan brengen. Guangzhou kijkt nu naar het westen en overweegt volgens de laatste geruchten een groot belang in FCA te nemen. Hoeveel aandelen de Aziaten willen inlijven is nog niet bekend, maar we sluiten niet uit dat ze een serieuze vinger in de pap krijgen bij Fiat & Co.

Voor de Chinezen zou het goede manier zijn om een voet aan de grond te krijgen in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast bevat de FCA-portfolio enkele prestigieuze merken als Ferrari, Maserati en het ooit respectabele Alfa Romeo. En waarom zou je dergelijke modellen kopiëren als je de bedrijven ook gewoon kan kopen? Ook de Italianen profiteren, want de befaamde Chinese kopieerkennis kan Fiat van pas komen bij het namaken van Tesla's.