Helaas. Fifth Gear is dood

Terwijl de twee nieuwe autoshows met veel lawaai de aandacht van de kijker proberen te trekken, sterft buitenbeentje Fifth Gear een stille dood.

Dikke pech voor de liefhebbers van de driftkunsten van Tiff Needell en de petrolfielen die warme gevoelens kregen van Vicki Butler-Henderson. Fifth Gear is klaar. Over. Afgevlagd. De autoshow is net als Louise van Gaal vanwege teleurstellende resultaten de laan uitgestuurd. Volgens Needell is de laatste aflevering opgenomen en staat er geen nieuw seizoen in de planning.

In 2002 begint de show als een voortzetting van het geschrapte Top Gear. Jeremy Clarkson krijgt de taak om de titel Top Gear nieuw leven in te blazen en een groepje van de originele presentatoren gaat aan de slag onder de titel Fifth Gear. Terwijl Clarkson & Co bij de BBC caravans opblazen en zoveel mogelijk mensen beledigen, blijft Fifth Gear op Channel 5 saaier serieuzer. Autotests en consumentenadvies voeren de boventoon. Daar zit de massa duidelijk niet op te wachten, want terwijl Top Gear de wereld verovert, blijft Fifth Gear achter.

Het net-niet-Top-Gear zoekt krampachtig naar een succesvolle koers. De show wisselt vaker van rubrieken en extra presentatoren dan boer Geert van vriendin. In 2009 lijkt het doek al te vallen, maar een jaar later krijgt de show toch nog een tweede kans. Channel 5 geeft het in 2011 alsnog op, maar het programma gaat door op Discovery. In 2015 zakt de show nog een niveau lager door op de volstrekt koersloze zender History terecht te komen.

Nu is de stekker er dan echt uit en mogen Needell & Co zich weer vermaken in het schnabbelcircuit. Ze zullen slechts kort gemist worden, want komende zondag start het seizoen van de nieuwe Top Gear en zal alle aandacht weer uitgaan naar de BBC. Gelukkig hebben we nog een heel Youtube-kanaal vol Fifth Gear hoogtepunten om het tot die tijd uit te zingen.