Max Verstappen geeft niet langer volle 100 procent

Het rijden voor een topteam heeft veel voordelen en en één daarvan is dat je niet meer altijd alles hoeft te geven voor een snelle tijd.

De jonge Nederlandse held in bange sportdagen zit nog steeds in zijn leerperiode bij het team van Red Bull Racing. Zo leert Max Verstappen onder meer om niet altijd voluit te gaan. "We hebben een geweldige auto, dus je hoeft niet meteen op de limiet te rijden. Je heb altijd een marge om je te verbeteren."

De laagvliegende Hollander doelt hiermee vooral op de kwalificaties. Dat ging in Monaco nog grandioos fout doordat hij vanaf het eerste moment er vol voor ging en toen zijn racer in de vangrail parkeerde. Hij heeft ondertussen geleerd dat dit niet nodig is om Q3 te halen. "De hele aanpak is nu anders."

"In het eerste deel van de kwalificatie hoef je niet op 100 of 99 procent te zitten. Je kan ook 92 procent geven en nog steeds doorgaan naar het volgende deel", legt Mad Max uit die een hele andere situatie gewend was. "De laatste anderhalf jaar moest ik vechten rond P10 om alleen al het laatste deel van de kwalificatie te halen. Je zat dus meteen vanaf je eerste rondje op 100 procent." Goed nieuws voor Jolyon Palmer, die onlangs nog begon te zeiken over het feit dat de snelle teams Q1 verpesten voor de achterhoede.

Max geeft toe dat hij een paar races moest wennen aan de nieuwe methode. Niet dat hij dat nog kon ontkennen met de crash in Monaco in het achterhoofd. "Je moet het opnieuw leren. Het is een nieuwe aanpak. Het heeft een paar races nodig om daar in te groeien." Nu is hij helemaal om en dat was te zien tijdens de laatste kwalificatie in Baku. "Het leek goed te werken, want elke sessie ging ik beter en kreeg ik meer vertrouwen. Het verschil tussen Q1 en Q2 was een goede stap en van Q2 naar Q3 begin je echt te trappen. Het zou een mooie ronde geweest zijn."

Die laatste topronde kwam er uiteindelijk niet voor de vrouwenverslinder, omdat hij tot twee keer toe werd gehinderd door Bottas. Best jammer, want volgens de knappe rekenkoppen van Red Bull was een tweede tijd mogelijk geweest. Hopelijk gaat dat over ruim een week in Oostenrijk beter.