LIJSTJE. Dit verbruikt uw Franse auto werkelijk

Rijdt u een auto van 'Groupe PSA'? Gefeliciteerd, want 'uw' autoconcern is het eerste dat grootschalig eerlijk is over het verbruik van zijn modellen. Liefst 30 auto's werden aan een realistische verbruikstest onderworpen, hier de resultaten.

PSA werkte voor de tests samen met een tweetal NGO's: Transport & Environment (T&E) en France Nature Environment (FNE). Het proces werd ge-audit door Bureau Veritas. De procedure is de op Autobahn al eerder aangehaalde Real Driving Emissions (RDE), dat volgend jaar in de EU de norm wordt. Door de methode nu al te omarmen genereert PSA heel slimme 'kijk ons eerlijk zijn' PR. Dat de uitkomsten niet altijd even welgevallig zijn is een zure appel waar doorheen gebeten moet worden.

De auto wordt voorzien van draagbare meetapparatuur (iets waarmee instanties als 'onze' TNO al lang mee testen overigens), waarmee een cyclus van 95 kilometer wordt gereden over openbare wegen in normale verkeersomstandigheden: 25 km stadsverkeer, 39 km op buitenwegen en 31 km snelwegverkeer, mét bestuurder (duh), bagage, hoogteverschil, en ingeschakelde airco. En ja, dat is een miljoenmiljard keer waarheidsgetrouwer dan de volstrekt ridicule NEDC met zijn testauto's vol afgeplakte naden, anders afgestelde remblokken, en onrealistische laboratoriumomstandigheden.

De resultaten tonen wat iedereen met een beetje gezond verstand wel had kunnen bedenken: de combinatie 'opgevoerd driecilinder downsizeblok met laag koppel' en 'hoge, zware MPV' troebleert de cijfers het meest. De 3008 met 130 pk sterke 1.2 driecilinder en handbak overschrijdt zijn normverbruik met liefst 55%, de C4 Picasso BlueHDi 120 spant de kroon met maar lieft 67% meer verbruik. In plaats van de opgegeven 4,9/3,9 liter werd er liefst 7,6/6,5 liter per 100 km genoteerd. Ook de 208 1.6 HDI 120, die slechts 3 liter zou mogen verbruiken (ha!), zit met 4,7 liter op een overschrijding van 57%. In absolute zin doet dit echter iets minder pijn. 

Grosso modo verbruiken de Peugjes, Citroënnetjes, en DS'jes 1,8 liter per 100 km meer, zeg maar iets minder dan het totale normverbruik van een XC90 T8 of een Outlander PHEV. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de ware verbruiksgegevens van dit soort auto's. 

Overigens gaat PSA vanaf volgend jaar ook de veel gedemoniseerde NOx-uitstoot al rijdend meten. De volledige lijst van PSA (bron):