Feest. Kleinere kans dat je auto gestolen wordt

Je zou het niet zeggen met al die gestolen RS6'jes die als vluchtauto dienen, maar het aantal gegapte auto's neemt rap af.

De cijfertjes zien er veelbelovend uit. Het aantal gestolen auto's daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dat lijkt heel wat, maar toch kwam het nog 4776 maal voor dat een stuk geboefte zich onrechtmatig toegang verschafte tot iemands heilige koe.

Vooral de jonge auto's lijken steeds beter beschermd tegen onguur tuig dat het verschil tussen het mijn en dijn niet kent. In de categorie auto's jonger dan drie jaar daalde het aantal diefstallen met 32 procent. Dit komt voornamelijk doordat fabrikanten de nieuwste modellen steeds beter beveiligen. Daarnaast wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor het lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren, zo melden de speurneuzen van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

De Duitsers blijven ongekend populair in de diefstalhitlijst. Volkswagen domineert al jaren de charts en ondanks een daling dit jaar blijven de sjoemelaars verreweg favoriet bij het dievengilde. BMW en Audi volgen op plaatsen twee en drie. Van vrijwel alle merken daalde het aantal gejatte voertuigen, maar Audi, Mercedes, Renault en Fiat vormen de teleurstellende uitzondering op de regel. In de onderste regionen van het lijstje zien we dat er dit jaar toch één Ferrari en één Tesla illegaal van eigenaar verwisselden.

Het zijn overigens niet alleen de personenauto's waar autodieven geen zin meer in hebben. Mogelijk was het weer te slecht om zelfs op onwettige manier je geld binnen te halen, want het aantal voertuigdiefstallen nam over bijna de hele linie af. Zo daalde het aantal gestolen vrachtwagens (-27 procent), motoren (-15 procent), aanhangers (-21 procent) en brom- en snorfietsen (-7 procent). Het stelen van koekblikken is de moeite niet meer, zo lijkt het wel.


Het opsporen van gestolen blik is ook de moeite niet. Tegenwoordig wordt nog slechts 34,1 procent van alle gestolen auto's teruggevonden. Kwijt is vaak dan ook echt kwijt. Dat terugvindpercentage blijft maar dalen. Ter vergelijking: in 1995 werd nog 72 procent teruggevonden. De hermandad heeft blijkbaar andere prioriteiten, zoals het opsporen van wietplantages en het verven van hun busjes.