Aston Martin maakt best klinkende hypercar ooit

De onlangs gepresenteerde AM-RB 001 heeft al een bizar uiterlijk, een idiote prijs en de grootste hype. Nu blijkt dat het model ook nog de mooist klinkende motor ooit te krijgen.

Aston Martin knutselt namelijk een gloednieuwe V12 in elkaar voor het nieuwe topmodel. We hebben het blok uiteraard nog niet gehoord en waarschijnlijk is hij ook nog niet af, maar aan de hand van een paar details kunnen we concluderen dat het om een speciale krachtbron gaat. Het belangrijkste detail gaf Astons CCO Marek Reichman deze week prijs in een interview met The Drive. De Brit onthult dat de atmosferische twaalfcilinder niet alleen een stuk kleiner wordt dan het exemplaar in de DB11, maar ook dat het maximum toerental astronomisch hoog komt te liggen voor een straatauto. De toerenteller klimt tot een indrukwekkende 11.000 tpm. Wij verwachten dan ook dat de uitlaat een briljante gil tegen ons trommelvlies blaast.

Een top van 11.000 tpm is ongehoord voor een straatauto. De LaFerrari is al een plezier voor de oorschelpen en die komt tot "slechts" 9250 tpm. De Lexus LFA, een andere notoire giller, kwam niet verder dan 9.500 tpm. Een van de weinige auto's die ooit in de buurt van het Aston-doel is gekomen, is de Ariel Atom 500. Deze tracktoy had een V8 bestaande uit twee Suzuki Hayabusa motorblokken en knalde door tot 10.500 tpm. Het lijkt erop dat Aston Martin met alle onderdelen van de AM-RB 001 de overtreffende trap wil neerzetten en de motor is geen uitzondering. Reichman vat het mooi samen met deze zin: "We moeten mogelijk afscheid nemen van deze vorm van aandrijving, dus we willen dat doen met de beste uitvoering ooit gemaakt."