Het is hier! Tesla's beloofde Masterplan

Elon Musk maakte ons al warm voor zijn nieuwe Masterplan, en als Elon iets zegt, dan levert hij ook. Is het 'Masterplan - Part Deux' (Charlie Sheen approved) ook innovatief en een Eureka waard? Oordeel zelf!

Een dag nadat hij op de lanceerbasis Cape Canaveral met zijn SpaceX-raketten bezig was, stortte Musk zich op zijn andere kindje, Tesla. En hoe. Na werk aan bestaande Tesla-tech werd de crackpijp voor de gelegenheid maximaal gestopt, en de nacht gebruikt om de laatste hand te leggen aan het beloofde Masterplan. Burning the midnight oil, Elon-style.

Musks Mega(lomane) Masterplan heeft vier pijlers: zonnepanelen, uitbreiding van het modellenaanbod, verbetering zelfrijdende systemen, en geld verdienen met je stilstaande Tesla.

We beginnen met het obvious gedeelte van het plan, integratie van zonnepanelen in Tesla's. Musk wil (zijn eigen) panelenboer Solar City met Tesla samenvoegen, en dat heeft een reden. De Tesla van de toekomst heeft een 'smoothly integrated and beautiful solar-roof-with-battery product', waarmee de gratis zonne-energie als extra opslagbron dient om de auto aan te drijven. Solar City kan dit kennelijk leveren, en het is makkelijker zo'n dak uit je eigen magazijn te trekken, dan een aankoopconstructie te maken met een ander bedrijf.

Dit onderdeel moet maximaal gestandaardiseerd worden: one ordering experience, one installation, one service contact, one phone app, zoals Musk het zegt. Vermoedelijk zal het er wel iets anders uitzien dan de hierboven afgebeelde aparte contraptie van Lotus Mobile.

Een no-brainer voor wie wil dat zijn merk groeit. Met de Model S en X wordt de bovenkant van de martk bediend, en zodra de Model 3 komt wordt een Tesla ook voor de massa bereikbaar, maar Elon wil ook mensen bedienen die in andere segmenten shoppen: in zijn plan noemt Musk voor het eerst expliciet een kleinere crossover en een pickup-product, maar je zou ook kunnen denken aan een coupé of een Estate. Een model dat qua prijs onder de Model 3 ligt acht hij niet noodzakelijk.

Bij personenauto's houdt het niet op, Tesla werkt ook aan een elektrische truck en bus. Tesla is al begonnen met de ontwikkeling van deze producten, die volgend jaar onthuld worden. Dankzij meer zelfrijdende functies kunnen bussen kleiner gemaakt worden, en transformeert de chauffeur tot een fleet manager. In plaats van een lijnbus die van A naar B rijdt moeten mensen met deze e-bussen geheel naar hun bestemming worden gebracht. Je kunt via een app aangeven dat je wilt reizen, en voor de smartphonelozen komt er bij bushaltes een summon-knop. Briljant.

Spreekt voor zich: Autopilot (niet deze) wordt continu verbeterd, en volgens Musk is het systeem nu al veiliger dan zelf de pedalen hanteren. Het stilzetten is dus zinloos, naar zijn mening. Hij hamert er wel op dat de huidige Autopilot een beta is, en dat dit label er pas af gaat als het systeem meetbaar een factor 10 veiliger is dan het traditionele verkeer.

Dit gaat hand in hand met punt 3. en ligt dus nog wel even in de toekomst: je volledig autonome Tesla kan ge-summone'd worden, en als je wilt kan je je auto toevoegen aan een gedeelde vloot. Via een systeem van vraag en aanbod kan je auto mensen oppikken en afzetten, waardoor je ook nog wat inkomsten uit je anders stilstaande auto haalt. Dit is meteen een reden waarom Musk een model onder de Model 3 onnodig acht. In steden waar een grote vraag naar mobiliteit is zal Tesla zijn eigen vloot inzetten, om de aanbodkant te compenseren.

And there you have it, de toekomstvisie van Tesla. Wij zijn vooral erg benieuwd naar de nieuwe producten, en de manier waarop e-Trucks gestalte gaan krijgen. Als het lukt om het vrachtvervoer elektrisch te maken, dan kan er echt enorme winst geboekt worden op het uitstootvlak.

De plannen zelf in het Engels nog eens rustig nalezen kan hier.