Foto's. Mark Webbers liefje NAAKT

Porsche pakt uit. Na eerder zijn 500 pk sterke viercilinder tegen het licht te houden wordt nu een ander deel van de 919 Spyder uitgelicht. Komend weekend racet de LMP1-wagen voor het eerst sinds Le Mans weer, op de Nürburgring dit keer.

Auto's zijn mooi, maar minstens zo mooi is de techniek die er achter steekt. Voor de freaks althans. Porsche bedient deze trouwe club fanaten, door zijn 919 van een digitaal doorzichtig niemendalletje te voorzien, opdat we niet meer hoeven te gissen wat er toch onder die strakke body schuil gaat. We zien een elektromotor, de verbrandingsmotor, een energie-opslagsysteem hiertussen, en natuurlijk een paar meter aan stroomkabels die een flink voltage aankunnen. Dat is nodig, want het systeem draait op 800 Volt.

Naast de bijna 500 pk sterke 2 liter turbo-V4 (beelden HIERRR) heeft de 919 Hybrid twee ERS-systemen (ERS=Energy Recovery System): eentje dat remenergie opslaat in de accu's (60% van de totale opbrengst), en eentje dat energie oogst uit uitlaatgassen (overige 40%). Op deze manier wordt er per Le Mans-ronde maximaal 8 Megajoule (2,22 kWh) aan teruggewonnen energie op het asfalt gebracht. Met andere woorden: tijdens 32 rondjes Le Mans gaat er een compleet Tesla-volgeladen accupakket doorheen. Op andere circuits wordt dit omgerekend naar o.a. de lengte van het rondje.

De ge-oogste energie (max 300 kW/400+ pk) wordt via een elektromotor op de vooras gedeponeerd, de verbrandingsmotor achter de bestuurder neemt de achteras voor zijn rekening. Op deze manier heb je vierwielaandrijving, en dus een stabielere bochtensnelheid, alsook minder slijtage van de achterbanden. Het accupakket krijgt het nodige te verduren, elk racerondje wordt het leeggetrokken en weer bijgevuld.

De volgende ronde in het WEC-kampioenschap is als gezegd dit weekend, met de 6 uur van de Nürburgring (het circuit, niet de Nordschleife). Mark Webber en zijn teamgenoten hebben een weekend lang alleen oog voor hun mechanische liefdes, die zorgen voor de vette paychecks waar hun eega's van vlees en bloed weer weinig bezwaar tegen hebben. De baten zijn het nochtans waard om jezelf af en toe te moeten vermaken.