Aston Martin plant concurrent voor de Ferrari 488

Aston Martin heeft grote plannen. De Britten willen veel nieuwe modellen introduceren, waaronder een sportauto met middenmotor die moet concurreren met de Ferrari 488, McLaren 675 LT en Lamborghini Huracan. Laat maar komen!

We kijken al jaren tegen dezelfde Astons aan, maar daar gaat rap verandering in komen. Met de presentatie van de Vulcan, DB11 en AM-RB 001 is het startsein gegeven voor een intensief productoffensief. We wisten al dat de komende jaren de huidige modellen in een nieuw jasje worden gestoken, maar in een recent interview vertelt CEO Andy Palmer ook over de compleet nieuwe modellen die in de agenda staan.

Aston Martins hebben standaard de motor voorin liggen, maar de AM-RB 001 hypercar gaat daar de uitzondering op zijn. Om maximaal te presteren krijgt deze exclusieve krachtpatser een nieuwe en compacte V12 achter de bestuurder. Dat smaakt naar meer, want na dit halomodel moet er ook een relatief betaalbare sportauto met middenmotor komen van de Britten. Palmer verwijst dan ook naar de AM-RB 001 als "de start van een bloedlijn".

Dit nieuwe model moet concurreren met de Ferrari 488 GTB en zijn sectorgenoten. Qua design lijkt aerodynamicagenie Adrian Newey een grote rol te gaan spelen. Hij gaf recentelijk al de hint dat hij na de hypercar een meer mainstream model zou willen ontwerpen. Dit is dus waar hij het over had.

Voordat de nieuwe modellen verschijnen, krijgt de huidige line-up een update. De DB11 is daar de eerste stap in en de eerste exemplaren zullen de komende maanden uit de showroom rollen. Binnen twee jaar zullen we ook vervangers zien voor de Vantage en de Vanquish.

Als deze vernieuwing achter de rug is, wordt het tijd voor uitbreiding. Dat begint met een crossover die is gebaseerd op de DBX concept car. Dit model moet veel nieuwe klanten naar het merk trekken en de verkoopcijfers en winst een enorme boost geven. Precies zoals de Cayenne dat destijds voor Porsche heeft gedaan.

Daar houdt de familie-uitbreiding niet op, want Palmer wil ook nog twee luxueuze sedans aan de line-up toevoegen. Die zullen dan geen Aston Martin-logo's dragen, maar onder de Lagonda-naam op de markt verschijnen. Deze comfortabele slagschepen moeten concurreren met auto's als de Mercedes S Klasse.

Rond deze tijd moet ook de Ferrari-concurrent met middenmotor verschijnen. Liefhebbers moeten geduld hebben, want dan zitten we al in het volgende decennium. Het ambitieuze plan moet van Aston Martin een groter en financieel stabiel bedrijf maken. Iets dat wel nodig is nadat het merk in het verleden al meerdere malen op het randje van een faillissement balanceerde. Als dit daarnaast betekent dat er meer fijne sportauto's op de weg verschijnen, dan hoor je ons zeker niet klagen.