Hoe gaat het eigenlijk met Lada?

Lada's waren altijd absoluut verschrikkelijke auto's. Opgewonden worden door een Lada is als opgewonden worden door een pin-upfoto van Nikita Chroesjtsjov. Maar hoe zit het eigenlijk met de tegenwoordige verkopen van het Russische Volkswagen?

Omdat in Rusland een enge man aan de macht is, gaat het niet zo goed met Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten brengen het land ernstige schade toe met sancties. En de lage olieprijs (op de terugweg richting de veertig dollar) helpt ze ook niet erg. Dat heeft een ernstig effect op autoverkopen gehad. De Russische automarkt kromp tussen juli 2015 en juli van dit jaar met 16,6 procent. Pijnlijk. Maar dan is er Lada, de huisgemaakte Vasili Zajtsev van het Russische autorijk. Lada geeft de Rus moed. Jaar-op-jaar verkocht Lada in juli gewoon vier procent meer auto's. Met bijna 22 duizend exemplaren verkocht Lada dubbel zo veel auto's als nummer twee Kia. Knap werk in een markt waar autoverkopen in sommige gevallen met tachtig (Geely) of zelfs vijfentachtig procent (SsangYong) achteruitgingen. 

Wat Lada vooral helpt is een stroom nieuwe modellen. Op basis van een Renault-Nissan platform waarop ook Dacia's worden gebouwd, brengt Lada bijvoorbeeld de Vesta sedan en de XRay crossover. Die nieuwkomers stuwen de verkopen. Dus we kunnen daaruit niet afleiden dat het nu zo goed gaat met Lada. En uit de cijfers eigenlijk ook niet. Lada mag dan veel auto's wegzetten en het beter doen dan de Russische markt als geheel, maar de verkopen over de eerste zeven maanden van dit jaar waren tien procent minder dan diezelfde periode in 1015. Merken die ook nieuwkomers te presenteren hadden, zoals Alfa Romeo, verkochten in juli jaar-op-jaar een whopping vijfhonderd procent meer. Lada, ook in verkopen nog steeds best wel meh.