Uber gaat autonoom, kiest voor Volvo

Volvo heeft een mooie deal binnengeharkt: het gaat samen met ritjesapp Uber (marktwaarde: ca $30 miljard) de volgende generatie autonome auto's ontwikkelen. Als voorproefje: nog dit jaar komen er 100 autonome XC90 plug-ins op de weg.

De twee concerns gaan gezamenlijk aan de ontwikkeltafel zitten, waarna Volvo basisvoertuigen maakt die door zowel hen als door Uber gebruikt gaan worden. Uber zal de voertuigen van zijn eigen ontwikkelde autonome systemen voorzien, net zoals Volvo vanuit dezelfde basis zijn eigen stempel op de autonome toekomst zal drukken. Op termijn is deze voor de Zweden in ieder geval volledig autonoom. Voor het project wordt gezamenlijk $300 miljoen aan investeringen vrijgemaakt.

Het te ontwikkelen voertuig krijgt Volvo's Scalable Product Architecture (SPA) als basis. Op dit modulaire platform worden momenteel de XC90, V90 en S90 gebouwd. Volvo zelf zegt niet meer dan dit, maar Uber meldt dat het 100 XC90 T8's heeft gekocht, die binnen 4 maanden autonoom (maar niet zonder bestuurder) in het Amerikaanse Pittsburgh gaan rijden. In dezelfde stad zit - niet geheel toevallig - het 'robotics department' van de Carnegie Mellon-universiteit (dik $50.000 per jaar, exclusief alles).

Overigens betekent de deal niet dat Uber zich nu helemaal aan Volvo bindt. Het bedrijf is van plan ad hoc-partnerschappen aan te gaan met wie maar interessant genoeg is voor ze.

Deze ronde lijkt Tesla in ieder geval achter het net te vissen. Dit eveneens Amerikaanse bedrijf schiet de meesten wellicht te binnen als partner van Uber, maar Tesla wil al aan zijn eigen ride hailing-systemen werken. Ook het gerucht dat Uber 100.000 Mercedes S-Klasses besteld zou hebben lijkt met deze onthulling naar het Rijk der Fabelen verwezen te worden.