Lamborghini Centenario Roadster: extreme Italiaan gaat topless

Verrassing, maar niet helemaal. Na speculaties eerder deze week presenteert Lamborghini vandaag inderdaad zijn open Centenario op Pebble Beach. Er komen 20 exemplaren, die door een andere aankleding allemaal een one-off sausje krijgen.

Mocht u denken: 'dit is precies een Centenario coupé, maar dan zonder dak', dan heeft u het niet helemaal bij het rechte eind. Lamborghini's techneuten legden de 6.498 cc grote V12 nog eens op de pijnbank, en trokken de redline op van een al waanzinnige 8.300 tot een nog gekkere 8.650 tpm. Ja, deze V12 verdient met recht het predikaat 'screamer'. Daarnaast heeft de Roadster een meesturende achteras, technologie die van concerngenoot Porsche (911 GT3) geleend werd.

0-100 gaat in 2,9 seconden, 0-200 km/u in een bizarre 8,6 seconden, en de topsnelheid ligt boven de 350 km/u. We zouden dit echter niet proberen zonder dakpanelen.

De eerste van 20 ROadsters is uitgevoerd in de mooie zilvertint Argento Centenario, in het interieur domineert lichtbruin leer. Naast enkele unieke details is de auto vooral een feest van herkenning, met Centenario-accenten als de exorbitante bumper-/spoilerpartijen, en  horizontale spijlen in de taille-luchtsleuven, die koele lucht naar de V12 leiden.

De wielen meten 20 inch voor en 21 inch achter, met enorme 355/25ZR21-banden die de achterkant onder acceleratie enigszins in toom moeten houden. Het drooggewicht van de Centenario Roadster met zijn koolstofvezel monocoque ligt op 1.570 kg, waardoor elke pk van de cabrio in theorie slechts 2 kg hoeft mee te slepen. In werkelijkheid is dit met vloeistoffen en bestuurder iets meer, maar je blaast er nog steeds 99,9% van alle auto's mee van de weg.

Lamborghini's extreme Roadster wordt vandaag gepresenteerd tijdens The Quail, a motorsports gathering. Dit markeert tevens het eerste publieke optreden van de nieuwe baas Stefano Domenicali. De prijs van het model? Don't ask..