Dit is de Kodiaq, Skoda's eerste poging tot SUV

Well played Skoda, well played..

Vanavond wordt in Berlijn de Skoda Kodiaq aan het wereldwijde publiek gepresenteerd, en Autobahn is van de partij. Maar voordat we het vliegtuig in springen krijgt u alvast de eerste beelden. Dat drommelse internet met zijn lekkages toch...

Een korte geschiedenis: in den beginne was er de Skoda Vision S, het concept dat afgelopen maart in Genève stond. Daarna volgden 1.273 teasers waarin geleidelijk uit de doeken werd gedaan dat Skoda's allereerste SUV van het formaatje Audi Q5 niet Snowman, maar Kodiaq ging heten, en werkelijk elk moertje van Skoda's eerste SUV aan bod kwam. Vandaag komt er dan echt een einde aan de voorbereiding, met genoemde onthulling enkele honderden kilometers ten noorden van Skoda's hoofdkwartier. Maar niet voordat het definitieve design een paar uurtjes te vroeg het web op lekt.

Waar Skoda voor zijn sedans, stations, en hatches op het eerste oog willekeurige namen heeft gekozen, daar krijgen de hoge modellen vooralsnog de naam van flinke, al dan niet bestaande dieren. Na de MPV-achtige Yeti volgt nu de Kodiaq, vernoemd naar de grote bruine beer (400+ kg gemiddeld) die op het gelijknamige eiland van Alaska voorkomt, en aldaar het bos volschijt.

De exacte maten ontbreken nog, maar als die van het concept (4,70 x 1,91 x 1,68 meter, livepics) worden aangehouden, dan is deze Skoda flink aan de maat, en nog enkele centimeters groter dan de eerder aangehaalde Q5. In principe is het een Superb op hoge poten, die wordt uitgerust met een keur aan TSI's (125, 150, 180 pk) en TDI's (150 en 180 pk).

Op de foto's - courtesy of Skodaforum.rs - ontwaren we een auto die daadwerkelijk offroadcapaciteiten lijkt te hebben, met een flinke rijhoogte en plastic kappen op de wielkasten. Aan de binnenkant zien we gadgets als inductieladen, die anno 2016 niet mogen ontbreken.