Nikola Motor maakt eerst even een buggy

Terwijl de grote truck back to the drawing board is, heeft Nikola Motor een zoethoudertje voor ons: een elektrische buggy.

Eind augustus liet Nikola Motors ons weten dat hun elektrische truck toch niet op een gasturbine en batterijen zou gaan lopen, maar op een brandstofcel. Kan natuurlijk, maar dat betekent ongetwijfeld dat de onthulling die voor eind dit jaar gepland stond nog even op zich gaat laten wachten. Brandstofcellen zijn namelijk nog niet erg productierijp, in ieder geval worden er vrij weinig auto's - laat staan vrachtwagens - mee uitgerust momenteel.

In de tussentijd moeten we natuurlijk beziggehouden worden. Dus kan Nikola, net zoals Skoda met de Kodiaq, rustig honderdmiljoen teasers en zogenaamde lekfoto's het internet op gooien. Maar je kunt ook gewoon iets anders presenteren. Een buggy bijvoorbeeld. Want hey, buggy's en vrachtwagens zijn ongeveer hetzelfde toch?

Net als de vrachtwagen belooft deze buggy een en al geweldigheid. Een bereik van tussen de 320 en 480 kilometer (200-300 mijl) en een acceleratie van 0 tot ongeveer honderd kilometer per uur (0-60 MPH) in onder de drie seconden. Want dat wil je natuurlijk in een vierpersoons buggy. De versnelling wordt gebracht door twee elektromotoren van bij elkaar 520 pk.

Wij komen tot een score van twee op de Schaal van Muller. Het zouden er drie kunnen zijn voor de haalbaarheid van dit project, maar de jury heeft een punt aftrek gegeven voor het gebrek aan ambitie. Waarom rijdt dit ding niet op een brandstofcel?