MINI injecteert 231 pk in nieuwe Clubman

Het is de auto die je wist dat ging komen, maar als hij er is ben je toch verbaasd. Want een powerversie van een moedersauto. Waarom? Hoe dan ook, MINI propt 231 pk in dé auto voor de zelfbenoemde Powervrouw, de John Cooper Works (JCW) Clubman.

De vorige Clubman was best een leuke auto. Volstrekt onpraktisch en toch het uiterlijk van een soort van shooting brake-achtige. Leuk. Als je van kleine auto's houdt die stiekem niet zo erg klein zijn. Het statement was ik heb teveel geld en ik koop gewoon een auto die ik zelf wil. Maar de nieuwe Clubman is daadwerkelijk handig, met vier gewone deuren en nog wat extra klapdeurtjes voor de achterbak. Waarom zou je daar in vredesnaam een 'racevariant' van uitbrengen? Wat moet je met een handige auto? 

Desondanks is er een nog wat duurdere versie met een 39 pk sterkere motor van het apparaat uitgebracht. De 1.998 cc twinturbo levert in het totaal 231 pk. Behalve de motor is ook het onderstel en de aerodynamica wat opgefluft. De pk's worden standaard via een zesversnellingshandbak over alle vier de wielen naar de weg gezet. Die vierwielaandrijving heet bij MINI ALL 4 wat betekent dat bij normaal gebruik de voorwielen worden aangedreven, maar als het nodig is de achterwielen ook mee gaan doen. Er is natuurlijk ook een automaat met acht versnellingen beschikbaar. 

Een van de lolligste elementen van een John Cooper Works MINI is het geplop dat uit de uitlaat komt als je het gas loslaat en dat heeft deze Clubman ook. Daar zorgt de sportuitlaat voor, en als je dan toch het gas loslaat, kun je meteen de Bremboremmen gebruiken om de auto stil te zetten.

Aan de binnenkant is het een MINI JCW net als zijn andere MINI JCW-broertjes en zusjes, dat houdt in JCW sportstoelen en een sportstuur. Verder heeft hij uiteraard een extra grote achterbak. 

MINI gaat de auto pas in november in elkaar schroeven, maar je kunt hem nu al bestellen vanaf €45.990. Voor dat geld krijg je er in ieder geval toffe velgen en park distance control bij. Extra kun je nog striping, meer chroom en leren bekleding bestellen.