Noorse klanten gaan ludicrous, klagen Tesla aan

Stel: je koopt een kilo biefstuk, maar als je het thuis op de weegschaal legt blijkt het maar 600 gram te zijn. Dan voel je je geflest, nietwaar? Om deze reden klaagt een honderdtal Noren met een Model S P85D Tesla nu aan.

Tesla en vermogensratings is altijd al een beetje een moeilijk verhaal geweest. Vermogen meet je doorgaans aan de krukas, en als u die in een Tesla kunt vinden bent u erg knap. Wat wel kan is meten aan de wielen, maar dan moet er teruggerekend worden naar overbrengingsverliezen. Het kan, maar is wat omslachtig.

Waar Tesla vroeger harde pk-cijfers communiceerde, zijn ze daar vorig jaar mee opgehouden, omdat er twijfels rezen over meetmethoden. De P85D Performance werd altijd op 700 pk gezet, en de P90D werd zelfs 772 pk toegedicht. Tesla kwam tot deze vermogens voor de D-modellen door gewoon het piekvermogen van beide elektromotoren bij elkaar op te tellen, maar die vlieger gaat niet op. Beide krachtbronnen draaien niet tegelijkertijd op volle kracht, want het accupakket kan de benodigde hoeveelheid Volts en Ampères er niet op hetzelfde moment naartoe sturen. 

Een flink aantal Noren die hun P85D vroeg hadden gekocht in Tesla's een-na-grootste afzetmarkt, en dus voorgespiegeld kregen dat ze 700 pk tot hun beschikking hadden, klaagt Tesla nu aan voor de vermeende tekortkomingen. Qua acceleratie en range klopt het allemaal aardig, maar zet de vier wielen op een rollenbank en er komt 469 pk uit rollen. Hence: they mad.

In totaal 126 Noren hebben zich verzameld in een aanklacht tegen Tesla, volgens Bloomberg willen ze gecompenseerd worden voor misleiding. Tesla zelf wast de handen in onschuld, het zegt gewoon de regeltjes gevolgd te hebben, en houdt bovendien vast aan de gecommuniceerde acceleratiecijfers waardoor twijfels aan voldoende vermogen wat hen betreft het raam uit kunnen.

On another note, Tesla is - als gepland - begonnen met de uitrol van software 8.0. Een toffe nieuwe feature (tevens een van Musks favorieten) is een systeem dat de cabinetemperatuur altijd onder de 40 graden celsius houdt. Dit kan levensreddend zijn voor kinderen wiens ouders zo onverantwoordelijk zijn om hun eigen kroost een flinke tijd alleen in de auto achter te laten op een warme zomerdag. Althans, als de Tesla-accu nog meer dan 20% lading heeft.