Nederlandse automobilist haat de ijsbeer weer

De EU wil in 2020 een CO2-uitstoot van 95 gr/km realiseren, en braafste klasjongetje Nederland zat hier in 2015 met 101 gram al bijna op. Hoera! Of nee, wacht. Vanaf 2016 schieten we plots omhoog, omdat de subsidiekraan is dichtgedraaid.

Met dank aan ruimhartige fiscale bijtellingen van achterenvolgens nul (!), zeven, en vijftien procent is heel Nederland op kosten van de belastingbetaler de afgelopen jaren volgeduwd met PHEV's. Mitsubishi, Volvo, en Volkswagen lachten zich de ballen uit de boks, want hun batterijwagens waren Niet. Aan. Te. Slepen op onze kleine markt.

De PHEV is in 2016 echter aan zijn zwanenzang bezig, want 15% bijtelling is niet meer zo'n enorm verschil met de hogere tarieven van 21 en 25%. Toch krijgen we nog een laatste opleving voor de definitieve dood in 2017, want aan het eind van het jaar volgt de laatste run op de PHEV die minder dan 50 gram uitstoot. Je kunt je auto zakelijk nog vijf jaar tegen een voordelig tarief rijden, dus da's aantrekkelijker dan vanaf volgend jaar tegen het algemene tarief van 22% te leasen.

Ergo: vanaf 2017 zal al het milieuvoordeel van elektrische auto's moeten komen, want geen hond koopt meer een PHEV. En aangezien het marktaandeel van de EV de komende jaren naar verwachting nog zeer gering blijft gaan demense weer normale, leuke auto's kopen en leasen, met als resultaat dat de kunstmatig ingedamde gemiddelde uitstoot omhoog schiet.

Een en ander wordt geduid in de jaarlijkse publicatie Mobiliteit in Cijfers, van de BOVAG en de Rai vereniging. In 2015 stootte het nieuwe wagenpark een historisch lage 101 gr/km uit, en als we alleen naar december kijken, toen iedereen nog snel een Outlander of V60 met 7% bijtelling ritselde, was de uitstoot zelfs 83 gram per kilometer. Laag genoeg om de Brusselse beleidsmakers een dampend nat broekje te geven.

Maar helaas, de PHEV is op zijn retour, en dus ligt de gemiddelde uitstoot in het lopende jaar op 110 gram, en zijn we weer terug op het niveau van 2013. Weliswaar doen we het dan nog steeds beter dan buurlanden België en Duitsland (respectievelijk 118 en 128 gram), maar nu al slechter dan Portugal, Denemarken en Griekenland, die vorig jaar 106 gram noteerden.

Na 3 jaar Europees koploper te zijn geweest voor wat betreft zuinige auto's (kost je miljarden aan nutteloos verbrande subsidiepoet, maar dan heb je ook niks) zullen we deze positie in 2016 vermoedelijk kwijt raken. And we couldn't care less....