Matt LeBlanc gaat miljoenen vangen voor Top Gear

De BBC trekt de goocheldoos open om hun nieuwste Top Gear-presentator binnen te houden en zo wat continuïteit in het programma te bouwen.

Na de debacles met Jeremy Clarkson cum suis en Chris Evans is de BBC wel weer eens toe aan een succesje. En dat hebben de Britten nu behaald: Matt LeBlanc blijft presentator van Top Gear. Jammer voor de BBC is alleen wel dat ze daarvoor wat concessies hebben moeten. De eerste kwestie is natuurlijk geld, een hoop geld. De presentator gaat een slordige £2 miljoen vangen. Of dat per jaar, of per seizoen is, dat wordt nog niet helemaal duidelijk. In eerste instantie had de BBC een contract voor een seizoen met de Amerikaan. Dat verliep goed, een stuk beter dan het met zijn collega Chris Evans ging in ieder geval, en daarom waren de Britten erop gebrand om de presentator binnen te houden.

Behalve een flinke tas geld krijgt LeBlanc nog een extraatje: hij mag het opnameschema in de war gooien als dat hem uitkomt. Matt is in de VS ook bezig met de opname van een nieuwe sitcom en als hij daarvoor moet filmen kan hij niet in autootjes scheuren.

De derde truc die de Engelse NOS uit de hoge hoed moet trekken zal nog wel wat stof gaan laten opwaaien. De BBC gaat LeBlanc niet betalen vanuit de gewone Britse tak., maar vanuit de wereldwijde BBC Worldwide. Dat is enerzijds een belastingtruc (oh schande!) maar anderzijds een truc om helemaal niet bekend te hoeven maken hoeveel ze LeBlanc precies betalen. Net als in Nederland moet de publieke omroep namelijk openheid geven over de verdiensten van de presentators. Dankzij de internationale dekmantel is dit waarschijnlijk de laatste keer dat we horen wat hij verdient.