De handbak is nu officieel dood: ook Ferrari kapt ermee

De handbak, ooit de quintessens van de sportwagen, is niet meer. Zelf schakelen was als het noodlot in eigen hand nemen. Nu heeft ook de pinakel van performance besloten dat het doek valt: moderne double clutch-automaten zijn gewoon sneller en beter.

De dood van de handgeschakelde transmissie zat er al tijden aan te komen. Al was het maar omdat gezonde mensen probeerden indruk te maken door 1) net zo naadloos te schakelen als een automaat en/of 2) wilden zien of de toerenteller ook echt in het rood kon komen. Beide functies van een rijk geestelijk leven zijn inmiddels overgenomen door de automaat.

Daarom is Ferrari tot het besluit gekomen om ook te kiezen voor de stille dood. Aan het woord is de CTO van Ferrari: “Ferrari is design, performance, and state of the art technologies. There’s no manual transmission that can beat this performance and therefore we have decided to stay on the double-clutch gearbox.

Deze beslissing is om meerdere redenen interessant. In de eerste plaats zegt Ferrari, een autobouwer die tactiele sensatie altijd boven bouwkwaliteit en veiligheid heeft geplaatst, dat handschakelen niet in de weg mag zitten van absolute prestaties. Dat is waarom Ferrari Italiaans is en wij Ferrari daarom adoreren.

In de tweede plaats gaat Ferrari hiermee een geheel andere weg dan aartsrivaal Porsche. De chirurg onder de automakers heeft gezegd dat hij handbakken zal produceren zolang er vraag naar is. Lees: zolang Porsche tamelijk extreme bedragen kan rekenen voor de optie van een handgeschakeld feest der exuberantie in een oto die normaal met een otomaat wordt geleverd.

In derde plaats zullen handbakken van bedenkelijk allooi worden. Buiten Porsches worden ze namelijk nauwelijks nog geleverd in kwaliteitswagens. Zij zullen verworden tot goedkope residuen in auto's die zo budget zijn dat je je afvraagt of de offerte is aangepast om aansprekend te zijn voor bijstandsmoeders. Een handbak is in die regienen altijd nog goedkoper dan een automaat. De stille dood van de handbak kan dan ook maar beter een snelle dood worden.