Nieuwe BMW 5 Serie: de Duitse übersedan strikes back

Zeven jaar nadat BMW zijn huidige 5 Serie voor het eerst aan de wereld toonde, presenteren de Duitsers de zevende generatie van hun troef in het luxueuze zakensegment. De concurrentiestrijd is onverminderd hard, dus BMW moet zijn 'A Game' brengen.

Met een lengte van 4.935 mm (+36 mm) kruipt de nieuwe 5 Serie nog een stukje dichter naar de 5 meter, een barrière die grote broer 7 Serie al sinds de E65 geslecht heeft. De breedte nam met slechts 6 mm toe tot 1.868 mm en het hoogteverschil is met 2 mm nog marginaler. Tenzij je Danny de Vito of Carlos Ghosn heet moet je nog steeds makkelijk over het 1.466 mm hoge dak kunnen uitkijken. Met 2.975 mm (+7 mm) bedraagt de wielbasis bijna 3 meter. 

In dit segment is comfort en rust belangrijk, en daarom zegt BMW zich veel moeite te hebben getroost het motorgeluid te dempen. Naast een betere akoestiek moet de nieuwe isolatie ook motorwarmte beter vasthouden, waardoor het verbruik omlaag kan.

De eerste 5 Series worden begin 2017 uitgeleverd, waarbij de klant kan kiezen uit een 530i/540i (252 pk/340 pk) en een 520d/530d (190 pk/265 pk). Vanaf maart 2017 komen hier de volgende uitvoeringen bij: 530e iPerformance (252 pk systeemvermogen), 520d Efficient Dynamics Edition (EDE, 190pk), en een beestachtige M550i xDrive met 462 paarden.

De in de basis achterwielaangedreven Fünfer is over bijna de gehele breedte met xDrive beschikbaar, en bijna elke 5 Serie is standaard gekoppeld aan de bekende 8-traps automaat; alleen de 520d heeft nog af-fabriek een handgeschakelde zesbak. Om de NOx-uitstoot te wurgen worden de diesels voorzien van SCR-technologie met bijbehorend AdBlue-vuldopje naast de reguliere tankdop. De later volgende EDE loopt met zijn 3,9 liter normverbuik precies in de pas met de grote Mercedes E220d-concurrent.

Voor de liefhebbers van plugin-hybrides is er de 530e iPerformance, met een elektrische actieradius van 45 km. Zuiver elektrisch kan tot 140 km/u gereden worden, met een gemiddeld NEDC-verbruik van 2,0 l/100 km en 46 g/km uitstoot. Helaas voor de zakelijke rijder moet hierover in 2017 ook gewoon 22% bijtelling betaald worden, dus we voorspellen geen megaverkopen in Nederland.

De M550i xDrive aan de andere kant van het spectrum biedt houvast voor liefhebbers van de V8. Wat voorheen een 550i was, wordt nu onder het M Performance-label geplaatst. De 4,4 liter grote achtpitter is hetzelfde gebleven, maar nu goed voor 462 pk (was 450 pk) en 650 Nm. De sprint van 0-100 km/u gaat in 4 seconden rond. Ondanks deze indrukwekkende cijfers weet de rangetoppende 5 Serie in de testcyclus 8,9 l/100 km te noteren, met een gemiddelde CO2-emissie van 204 g/km. Dat is minder uitstoot dan een BMW 325i van de vorige generatie, lang leve de vooruitgang. Op termijn wordt de M550i van de troon gestoten door de nieuwe M5, maar als we een gecalculeerde gok mogen wagen gebeurt dit pas op de autosalon van Genève in 2018.

Voor de volledigheid hebben we alle specs even op een rijtje gezet:

BMW heeft graag de naam een ecologisch verantwoord bedrijf te zijn, en maakt daarom melding van het feit dat de nieuwe 5 Serie voor 95 procent recyclebaar is. 

Qua design leunt de auto sterk op de nieuwe 7 Serie en algeheel op de designtaal die we in de rest van de moderne range (zoals de nieuwste X5) zien. Het meest opvallend daarvan zijn de (standaard LED-) koplampen die nu verbonden zijn met de grille, en achterlichtunits die veel verder in de breedte getrokken zijn dan voorheen. Ze komen van de zijkant de hoek om en lopen bijna helemaal door tot aan de kentekenplaat. Wat Peugeot vroeger deed doet BMW nu.

De productie zal grotendeels in de fabriek in Dingolfing plaatsvinden, op een klein uurtje van München. Op de foto's die BMW verstuurde zien we dat er al pre-productiemodellen worden gedraaid, onderstaand 540i-exemplaar rolde op 30 september van de band.

De nieuwe 5 Serie is opgetrokken uit een mix van aluminium, staalsoorten met een hoge treksterkte en magnesium, waardoor het gewicht ten opzichte van zijn voorganger tot honderd kg lager ligt. Zowel motorkap, kofferklep, verstevigingsbalken in de motorruimte, dwarsbalken achterin, dak als de portieren zijn gemaakt van aluminium, een kaal deurtje van een 5 Serie weegt slechts 6 kg. Een laag gewicht helpt niet aleen de CO2-cijfers te drukken, het zorgt ook voor meer dynamiek en wendbaarheid. Mocht u bij natuurkunde hebben opgelet, dan weet u dat massa traag is.

De nieuwe 5 krijgt onder andere Remote Control Parking, waarbij je 5 Serie met een druk op je sleutel vanzelf in- en uitparkeert (voorbeeld). Ook biedt BMW een Remote 3D View, waarbij afbeeldingen van de omgeving van de auto met behulp van BMW Connected naar de smartphone van zijn baasje kunnen worden gestuurd. Erg handig als je je dure 5 Serie onverhoopt in een kansenwijk moet parkeren. 

Voor een stukje actieve aerodynamica zorgt een Active Air Stream grille die de Cd-waarde drukt. Dit systeem opent lamellen in de grille en onderste luchtinlaten als meer koellucht nodig is. Mocht dat niet nodig zijn, dan blijven ze gesloten met als gevolg dat de auto minder rijwind hapt. In navolging van veel andere fabrikanten biedt ook BMW nu elektromechanisch bediende meesturende achterwielen aan op de nieuwe 5 Serie. Stuur- en Lane assist tot 210 km/u en een hele zooi waarschuwingssystemen, waaronder een Wrong Way Warning, speciaal voor onze hoogbejaarde medemens. Apple CarPlay, draadloos laden en een iDrive met anraakgevoeligheid zijn natuurlijk ook beschikbaar.

Een nieuwtje dat is komen overwaaien uit de 7 Serie (die het op zijn beurt weer van Rolls-Royce heeft) is een schakelstrategie die wordt gebaseerd op GPS-/navigatiegegevens: "de transmissie houdt bij het bepalen van het schakelmoment rekening met de weg- en verkeersituatie – zoals snelheidsbeperkingen, bochten en situaties waarin er geritst moet worden", dixit BMW.

De bestuurder die het Head-up systeem (HUD) aanvinkt krijgt nu een projectie die 70% groter is dan in de vorige 5 Serie. Via het stuur is een intelligente stemassistent te bedienen, en gesture control is een mooie nieuwigheid die ook is overgekomen uit de 7 Serie. Navigatie-, telefoon- en entertainmentfuncties, alsook instellingen van autosystemen verschijnen op het optionele 10,25 inch HD-scherm, mits je ook dat - u raadt het al - op de optielijst hebt aangevinkt. Normaalgesproken doe je dit via iDrive, maar wie geen zin heeft om aan die knop te rommelen gebruikt gebaren (opgepikt door een 3D-sensor in de middenconsole), eerdergenoemde spraakcommando’s of raakt gewoon het touchscreen aan. Want dat is vrij inherent aan de functie van een aanraakscherm.

Wie zoekt naar een handrem zal niets vinden, de nieuwe 5 Serie heeft een parkeerrem die in een zuiger van de achterste remklauw is geïntegreerd.

Voor de scheurneuzen levert BMW direct een M Sport-pakket, met grotere luchtinlaten, velgen in 18" in plaats van de standaard 17", een verlaagd sportonderstel en allerhande M Sport-snuisterijen in het interieur. De grijze 540i op onderstaande foto's heeft het pakket, maar dan getooid met 20" lichtmetaal, de grootste maat uit het schap.

Wie heel kort achter elkaar heel veel kinderen produceert kan eveneens met de 5 Serie uit de voeten, de achterbank biedt plaats aan 3 kinderzitjes, waarvan de buitenste Isofix hebben.

BMW vermeldt het niet, maar we gokken dat de nieuwe Fünfer in november op de L.A. Autoshow zal debuteren. Prijzen volgen in de loop van het jaar