Mark Webber kapt met racen

De racewereld verliest één van zijn leukste gezichten.
@media (max-width: 679px){#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfefd9eb9be img{#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfefd9eb9be img{#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfefd9eb9be img{#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfefd9eb9be img{#fig-65dfefd9eb9be img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Voormalig F1-coureur en huidig wereldkampioen enduranceracen Mark Webber houdt het voor gezien in de racerij. Hij heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen met professioneel hardrijden. Op 19 november rijdt hij tijdens de 6 uur van Bahrein zijn laatste wedstrijd.

De coureur is met zijn 40 jaar (97 in mensenjaren) al aardig op leeftijd. De Australiër wil niet zijn oude dag slijten in steeds minder belangrijkere klasses en heeft hij besloten te stoppen."Ik zal de pure snelheid, downforce en strijd wel missen, maar ik wil stoppen op een hoogtepunt", verklaart de racer. "Het zal raar zijn om voor de laatste keer in een raceauto te stappen in Bahrein, maar ik ga uitgebreid genieten van de overgebleven races."

Webber werd natuurlijk bekend door zijn tijd in de Formule 1, waar hij na Minardi, Jaguar en Williams voor zeven jaar bij Red Bull Racing terechtkwam. In totaal stond hij 42 keer op het podium, waarvan 9 keer op het hoogste platform. WK-titels bleven uit en hij moest het doen met driemaal een derde plek in het kampioenschap.

Vijf jaar lang was hij de teamgenoot van Sebastian Vettel, maar die relatie verliep niet optimaal. De onderlinge strijd escaleerde in 2010 tijdens de Grand Prix van Turkije, waarbij ze elkaar van de baan reden. Ondanks dat het vanaf dat moment duidelijk was dat de onderlinge relatie niet meer te herstellen was, bleven de heren nog drieënhalf jaar teamgenoten. Daarna vond Webber het genoeg en maakte hij de overstap naar het enduranceracen.

Bij Porsche vond hij zijn nieuwe thuis en met de Duitsers won hij vorig jaar het kampioenschap. Een winst bij de 24 uur van Le Mans bleef uit, hij moest het vorig jaar met een tweede plaats doen en kwam dit jaar niet verder dan plaats veertien.

Dat hij nu zijn racehandschoenen in de kast legt, wil overigens niet zeggen dat hij niets meer te doen heeft. Webber wordt "special representative" bij Porsche. Dit betekent waarschijnlijk dat hij voor een riant salaris zijn gezicht bij Porsche-evenementen laat zien en met trouwe klanten demonstratieritjes maakt. Geen vervelende manier om een aanzienlijk salaris bij elkaar te schrapen.