BOVAG: we worden massaal belazerd met Duitse ocassions

Een overgroot deel van ons geïmporteerde wagenpark komt uit Duitsland. Logisch, bij de oosterburen is het aanbod groot. Echter, de kans dat je iets koopt met minder kilometers op de teller dan daadwerkelijk gedraaid is groot, aldus de BOVAG.

Woordvoerder Paul de Waal kwam bij BNR zijn zegje doen over tellerstanden, en vertelde onder andere dat sinds de invoering van de Nationale Auto Pas (NAP) in 1991 het deel van ons wagenpark waarvan met de teller gesjoemeld is, is teruggelopen tot 2%. Uitgaande van 8 miljoen auto's op de weg zijn dat nog steeds 160 duizend vierwielers overigens. 

In België schijnt dit percentage nóg lager te zijn, dankzij een fijnmaziger registratiesysteem dat Carpass heet. Echter, wanneer een occasion zich qua nieuwe eigenaar tussen België en Nederland verplaatst is het hele registratievangnet verdwenen. Of eigenlijk moeten we zeggen 'dit wás zo', want vandaag sloten Nederland en België een deal om de gegevens van hun respectievelijke registratiesystemen uit te wisselen.

Tot zover lijkt het er op dat ons particuliere koper - zelfs als we iets uit België importeren - geen oor aangenaaid wordt. Het enige waar je je bij import van de zuiderburen druk over moet maken is de staat van de veren en schokbrekers. Je valt je anno 2016 dus eigenlijk alleen een buil als je bij Jetcars-achtige toko's koopt, en dat is je eigen verantwoordelijkheid. 

Maar wat blijkt: Duitsland heeft helemaal geen NAP of Carpass (wisten wij helemaal niet), en bij de zo degelijk veronderstelde oosterburen wordt lustig aan tellers gedraaid. Althans, dat zegt De Waal, die fraudepercentages van 30 tot 50 procent van de import noemt. Of dit berust op keihard empirisch onderzoek of gewoon een poging is de eigen aangesloten dealers uit de wind te houden is helaas niet makkelijk te controleren, maar laten we de bewering gemakshalve even voor waar aannemen.

Uitgaande van een jaarimport van 150.000 auto's, waarvan 60% uit Duitsland komt, krijgen we jaarlijks 30 tot 45.000 auto's met liegende kilometertellers binnen onze landsgrenzen. Toch iets om even in de gaten te houden als je op Mobile.de een mooie E38 7 Serie met 40.000 kilometer spot.

Afbeelding: teller van een Schipholtaxi met sjoemeldevice, ANP PHOTO MARCEL ANTONISSE