Tesla's money making machine raakt op stoom

Het is feest in huize Musk. Voor de tweede keer in het bestaan van Tesla heeft de elektrische autobouwer winst gemaakt, zij het nog steeds volledig gesteund door de verkoop van emissierechten. Het plusje is schamel, maar het begin is er.

Nu het de grootste kronkels uit de productielijn heeft gewerkt kan Tesla de productie eindelijk tot zijn gewilde hoeveelheden opschroeven. Het target voor de tweede helft van 2016 is 50.000 leveringen en met 24.500 in het derde kwartaal lijkt Tesla op weg dit te gaan halen. De productie gaat richting de gewenste 2.000 auto's per week, dus mits Tesla niet tegen nieuwe problemen aanloopt ziet de nabije toekomst er goed uit, aldus de Amerikanen. Op een omzet van $2,3 miljard werd in Q3 een winst van $22 miljoen geboekt. Geen fraaie marge, maar Tesla is dan ook een jong bedrijf dat flink investeert in de toekomst (lees: meer autonomie en de Model 3).

Tesla verdiende in Q3 $139 miljoen aan de verkoop van Californische emissierechten. Automakers die de strenge milieunormen niet halen kunnen als het ware 'schone lucht' kopen van Tesla, wiens auto's immers emissievrij zijn. Maar traditionele fabrikanten zitten ook niet stil en bouwen meer zuinige auto's. In Q4 zal deze inkomstenbron naar verwachting gedeeltelijk opdrogen, waardoor de autobouwer meer op eigen kracht winst moet zien te boeken. 

Musk is echter positief over de toekomst: de marges gaan omhoog en vanaf volgend jaar gaat zijn bedrijf snijden in de kapitaalkosten. “Expect gross margins to increase, that’s a huge factor,” aldus Musk in gesprek met investeerders.