Deze autofabrikanten misten de SUV-boot

Het is onmiskenbaar een dingetje in autoland: iedere consument wil opeens een SUV en dus moeten fabrikanten alle zeilen bijzetten om mee te profiteren van die dikke verkoopcijfers in het nieuwe segment. Maar sommige automakers werden laat wakker.

De SUV in zijn huidige vorm is nog geen 20 jaar oud. Fabrikanten die traditioneel niet-hoge auto's maakten bewogen zich pas vanaf eind jaren '90 in deze richting, toen de eerste X5'en, Cayennes, en M-Klasses op de markt kwamen. En zelfs toen waren SUV's alleen nog maar full-size en niet voor het plebs. Anno 2016 kunnen we uit ons hoofd met McLaren en Ferrari slechts twee fabrikanten noemen die pertinent geen SUV of plannen hiervoor hebben (hele kleine spelers als Lotus, Pagani etc. niet meegerekend).

De SUV voor de massa kwam pas echt de laatste 5 jaar in een stroomversnelling: fabrikanten als Peugeot, Renault, Nissan, Mazda en Opel speelden hier goed op in met een SUV/Crossover in elk belangrijk segment. Verder bewijs dat de SUV the way to go is: zelfs Alfa Romeo staat op het punt zijn eerste te onthullen.

Volvo - onze een-na-favoriete Zweedse fabrikant heeft met de nieuwe XC90 een banger van formaat in huis, en ook de XC60 verkoopt voor een stokoud design nog steeds als een malle. Kudos. Maar hieronder heeft Volvo nog niets. Een XC40 ligt overigens in de planning.

Volkswagen - Amerika kreeg een Atlas, maar de Tiguan en Touareg zijn voorlopig alles wat de Duitsers in Europa te bieden hebben. Waar blijft die Golf / Polo-SUV? 'Soon', aldus CEO Herbert Diess.

Skoda - de Tsjechen hebben hun eerste stap gezet met de Kodiaq, en zullen spoedig met kleinere SUV's volgen. Dat werd tijd.

Seat - ook Seat kwam pas dit jaar met zijn eerste SUV, de Ateca. Evenals bij Skoda zit er bij de Spanjaarden meer in het vat.

Toyota/Lexus - Ook het Japanse conglomeraat reageert pas laat op de Europese vraag naar SUV's. Lexus heeft al tijden een RX, maar verder eigenlijk alleen een wild UX-concept waar nog iets productierijps uit moet komen. Toyota ondertussen is ook pas net met een C-HR vertegenwoordigd.

Ford - Grote SUV's zat bij Ford, maar de Amerikanen hebben nog niks onder de Kuga. En dat terwijl Ford niet onaardig verkoopt in Europa. Voor 2017 zchijnt er een SUV op basis van de Focus in de planning te zitten, die de C-Max uit de lineup moet tikken.

Hyundai - Waar Kia met de Niro redelijk goed zit heeft Hyundai alleen een Tucson en een ix35. Voor de goede orde: de ix20 kunnen we met de beste wil ter wereld niet een SUV noemen. 

SUV's kunnen op meerdere manieren tot stand komen, we onderscheiden er drie:

Als designer heb je de meeste vrijheid als je met een blanco vel papier begint. De meeste SUV's kwamen op deze manier tot stand. We noemen een Nissan Juke, Opel Mokka, Fiat 500X/Jeep Renegade, Renault Captur en Kadjar maar ook de laatkomers van Toyota, Seat en Skoda. Het is tevens de duurste manier van een SUV ontwikkelen.

Peugeot is hier vrij voortvarend in. Het veranderde de 3008/5008 van MPV-hokken in aantrekkelijker gestylede SUV's. Opel kondigde deze week aan met een Crossland X te komen, een model dat vanaf volgend jaar de Meriva moet gaan vervangen. Dat ruimt lekker op bij Opel: de Agila was al geloosd, en de Zafira oogt stukken prettiger waarmee het bejaardenappeal van de Duitsers een stuk omlaag is gegaan. BMW's X1 kunnen we eventueel ook in dit rijtje scharen: ook al was de vorige X1 geen MPV, de huidige generatie is wel echt superduidelijk meer SUV.

En dan is er nog de Golf Sportsvan, misschien wordt dat met de facelift ook meer een SUV? 

De goedkoopste manier om ene SUV te maken, en tevens mee te drijven op een bekende merknaam. De meeste hoge hatchbacks zijn echter niet meer dan licht aangepaste en opgehoogde versies van hun originele broertjes, die zich meer onderscheiden qua plastic op de wielkasten dan qua ander design.

Welke van de drie manieren ook gekozen wordt, bereid je voor op nog een hele stroom aan nieuwe SUV's, danwel varianten op bestaande concepten. Want als er één segment groeit....