Rijbewijs halen definitief vanaf 17 jaar

Pubers mogen eerder een 1.500 kilo zwaar voertuig door een woonwijk heen sturen, dan een sigaretje kopen. De proef met het op jongere leeftijd halen van het rijbewijs is omgezet in een wet.

Dat betekent dat ook in de toekomst iedereen al op zijn zeventiende zijn rijbewijs mag halen. Lukt dat voor je achttiende verjaardag, dan mag je tot die tijd alleen de weg op onder begeleiding van een volwassenen. Via dat begeleid rijden moet de puber veilig rijervaring opdoen voordat ze alleen worden losgelaten in de Nederlandse asfaltjungle.

"Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken", zo legt minister Schultz van Haegen uit. "Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur."

Sinds de start van de proef in 2011 hebben ruim 170.000 17-jarigen hun B-rijbewijs gehaald en blijkbaar waren de resultaten goed genoeg om de regel definitief te maken.

Het is overigens niet dat we als Nederland voorop lopen met dit project, want in onder meer Zweden, Duitsland en Frankrijk mogen jongeren al jaren onder begeleiding de weg op. Toch is het goed dat ons land ook meegaat met de tijd en inziet dat rijervaring een stuk belangrijker is dan een vrijwel weggegeven theoriepapiertje en een ingestudeerd praktijkrondje.