Eindelijk einde aan verkeershel op A2 in Maastricht

De grootste snelweg van Nederland die in het zuidelijkste puntje van het land verandert in een bochtige en smalle stadsweg? Niet voor lang meer.

Na ruim vijf jaar bouwen en een investering van ruim 1,2 miljard euro gaat het verkeer op de A2 bij Maastricht vanaf halverwege december eindelijk onder de grond. De Koning Willem-Alexandertunnel, of Prins Pils Portaal zoals wij prefereren, wordt daarmee de eerste dubbellaagse tunnel van Nederland.

De A2 duikt in de diepste tunnelbuizen, de banen daarboven verbinden het noorden en het zuiden van de Limburgse stad voor het lokale verkeer. De tunnel is ongeveer twee kilometer lang en loopt onder het centrum van de stad door. Boven de tunnel komt een lange laan te liggen met lekker veel groen. Ideaal voor de milieuliefhebbende medemens.

De tunnel is een klein bouwkundig wonder, al is het maar omdat men binnen het budget is gebleven. In de nacht van 15 op 16 december wordt er ongetwijfeld een symbolisch lintje doorgeknipt en vanaf dat moment kunnen de auto's door de tunnelbuizen.

Dat moeten ze overigens niet te hard doen, want het Openbaar Ministerie wil de investering in de ondergrondse terugverdienen door trajectcontrole in te voeren in de A2-tunnel. Oh nee, het OM meldt dat het is voor de "bevordering van de verkeersveiligheid en de doorstroming". Of de staatskasvullende camera's er ook echt komen is nog maar de vraag, want het CDA gaf al aan fel tegen te zijn en stelde schriftelijke vragen over de geplande controle.

Wilt u nog even wegzwijmelen over een project waar "de mens centraal staat" en waar "waterzones" en "faunapassages" de hoogtepunten zijn, dan hebben we hieronder een tenenkrommend promovideootje.