Seat komt met zijn sterkste model ooit

Tegenwoordig heb je geen volbloed sportwagen meer nodig om aan de 300 pk te geraken, alleen een hatchback en turbo's. Seat is de nieuwste fabrikant die een scheurijzertje naar de 300-regionen tikt, met de opgefriste Leon Cupra.

Toen Seat afgelopen maand zijn gerevampte Leon uit de doeken deed ontbrak de Cupra, want in de PR-wereld geldt: het beste nieuws spreid je. Daarom nu nog even in het bijzonder de Cupra. De hete type-aanduiding gaat al sinds de eerste generatie Leon mee en staat altijd garant voor een combinatie van pittige prestaties voor Seat-prijzen. We gebruiken niet het woord 'goedkoop', doch er zit een aardig gat tussen Audi's S-lijn en Seats Cupra-divisie.

Toen de huidige (derde) generatie Leon Cupra werd voorgesteld kreeg deze 280 pk, afkomstig van een geblazen 2 liter viercilinder van de VW-groep. Tussendoor werd dat model al naar 290 pk getild en -surprise surprise- de nieuwste heeft 300 ronde peekaas. Merkt u in het dagelijks verkeer geen bal van, maar het is wel een effectief marketinginstrument. 

Degenen die het verschil wel echt gaan merken zijn de notoire rondjesrijders op de Nürburgring, die op twee handen te tellen zijn (aan de andere kant: die hebben vaak ook al het een en ander 'laten doen' aan hun ootoo). Met de Megane RS is de Leon Cupra door een combinatie van goede wegligging, een handbak, en erg veel bang for buck namelijk een absolute favoriet onder de vaste bezoekers van de Groene Hel. Want laten we eerlijk zijn: voor minder dan 40 mille een auto leveren met 275-300 pk die in nog geen 8 minuten een rondje Nordschleife aflegt, dat doen er maar weinig.

Net zoals bij de huidige komt ook de gefacelifte Leon Cupra er als driedeurs, vijfdeurs én als ST. De laatste is momenteel nog voorwielaangedreven, na de facelift komt hij er uitsluitend met Seats 4Drive. Lijkt ons een leuk budget-wintersportkanon.

Seat presenteert zijn nieuwe Cupra-bommetjes overigens pas in februari, mooi op tijd voor de Autosalon van Genève (maart). Als u zelf even de faceliftlampjes met nieuwe LED-spielerei bij de foto's verzint bent u er. Eerlijk zeggen: was u voor deze laatste zin opgevallen dat er een Leon Cupra uit 2014 boven het artikel staat?