Zuurste The Grand Tour-review komt van... de BBC

Feest! Het langverwachte The Grand Tour is hier en iedereen lijkt blij met het resultaat dat Clarkson & Co hebben neergezet. Nou ja, bijna iedereen...

Ja, we snappen ook wel dat niet iedereen zo enthousiast is als wij zijn. En ja, we zien ook wel dat sommige details nog niet optimaal werken. Moet kunnen, The Grand Tour is tenslotte een compleet nieuwe show en dat blijft toch grotendeels uitproberen.

Maar we zien ook dat de minpunten vooral details zijn en geen fundamentele problemen zoals in reboot van Top Gear eerder dit jaar wel het geval was. Daar zat het probleem in de basisingrediënten en dat had een veel groter effect op het eindresultaat.

Het is dan ook pijnlijk om te zien dat juist in de review op de site van de BBC de nadruk wordt gelegd op deze details en ook de rest van het programma met de zure pen wordt beschreven. Recensent Will Gompertz, bekend van een haarscheiding die is geïnspireerd op de Grand Canyon, miste bijvoorbeeld een grap aan het eind van de groots opgezette openingsscène. "The cheesy smiles are not a set up to a joke, but a precursor to them taking to the stage in the manner of rock stars on tour. A huge crowd of cheering fans has amassed at their feet. There is no irony. It feels uncomfortably hubristic."

De BBC-penner vindt het drietal dus vooral overmoedig overkomen. Grote woorden voor een medium dat dacht het succes van het oude Top Gear eventjes dunnetjes over te kunnen doen met een setje nieuwe presentatoren en verder geen enkele wijziging what so ever.

Gompertz oordeelt verder nog dat het testen van de hypercars te veel de petrolheads aanspreekt en dat de show daarmee het grootste deel van de fans, dat blijkbaar alleen kijkt voor de grapjes, niet bedient. Ook meent de man een vijandigheid te ontdekken tussen Jeremy Clarkson en James May, die ons nog niet was opgevallen.

Waar het trio televisieidioten vaak als onvolwassen wordt getypeerd, waren het juist Jeremy, Hammond en May die begin dit jaar zich vooral niet uit wilden laten over de teruglopende kijkcijfers van het gereanimeerde Top Gear. Natuurlijk heeft de BBC het zijn taak gemaakt om programma's te reviewen en dat is hun goed recht. Maar het voelt als het werk van een slechte verliezer als het grootste stuk azijnzeiken vanuit de voormalige werkgever van de drie heren komt. Foei BBC, we hadden beter van jullie verwacht.