Schultz: Nederland gaat niet rekeningrijden

Beste lobbygroepjes, vergeet het maar! We gaan geen kilometerheffing invoeren in Nederland. Was getekend: Melanie Schultz van Haegen, Den Haag.

De herfst is begonnen, de economische crisis is voorbij, oftewel er staan veel files. Elke avond is een potentieel nieuw achterlichttuurrecord en dus zeurt de saaiforens in zijn geleaste dertien-in-een-dozijn-model om maatregelen zoals meer asfalt en rekeningrijden. Dat laatste gaat er als het aan de verantwoordelijke minister ligt voorlopig niet komen.

"Wij doen eigenlijk al een omgekeerde vorm van rekeningrijden, dat heet spitsmijden", zo redeneert de bewindsvrouw. "Dat beloont mensen om uit de file te blijven in plaats van ze te straffen. Maar het is niet de oplossing voor alle problemen." Als het om rekeningrijden gaat, ziet ze vooral veel obstakels. "Als je er al over denkt, dan moet je het met heel Europa doen. Als je het al doet, dan moet je zorgen dat het budgettair neutraal wordt. Iedereen roept nu dat het rekeningrijden de oplossing is voor het probleem, maar dat is het niet."

De minister moest zich vandaag plots over het rekeningrijden uitlaten, omdat verschillende belangenverenigingen het onderwerp weer op de kaart hebben gezet als maatregel tegen de files. Het doet het tenslotte goed bij de achterban als je de oplossing voor al het fileleed lijkt te hebben. De RAI Vereniging was altijd al groot voorstander van rekeningrijden, maar nu zien ook de vrachtvervoerders van Transport en Logistiek Nederland wel iets in het plan.

Zelfs de rollatorrijders van de ANWB, die altijd fel tegen waren, zetten de drempelloze deur op een kier. "Wij weten uit het verleden dat als je toegaat naar een systeem van gebruik en niet meer betaalt voor bezit en de belastingen gaan dus naar beneden - dus het wordt niet duurder - dan zegt twee derde van onze leden: dat vinden we eerlijk."

De minister weet ondertussen van geen wijken en lijkt vooral op toekomstvisies te vertrouwen als het gaat om de bestrijding van files. "Ik denk dat er andere technologische oplossingen gaan komen die veel meer doen, zoals het autonoom rijden", zo blikt ze vooruit. "Je krijgt minder ongevallen, je krijgt minder files. Ze kunnen dichter op elkaar rijden, zodat je meer capaciteit op een weg kan verwerken." Oftewel: waarom dingen nu aanpassen als de oplossing ons dadelijk toch wordt aangereikt? Voor de lange termijn misschien een uitstekend plan, maar voorlopig betekent het dat je maar beter kan wennen de dagelijkse autopolonaise, want hij gaat er nog vaak staan.