Voilà, de snelste elektrische supercar ooit

We zijn zo onderhand wel wat gewend qua grote claims van totaal onbekende fabrikanten, maar er zijn twee redenen om deze Nio EP9 en zijn bloedsnelle geclaimde Ringtijd op zijn minst een beetje serieus te nemen.

Zegt de auto u nog helemaal niets, dan nemen we u dit niet kwalijk: de Nio EP9 is het 3,5 Mullers scorende product van het Chinese NextEV waarover we een maandje geleden dingen opschreven. Inmiddels hebben onze Aziatische amigos in Londen het doek van hun scherp gelijnde elektrokanon getrokken en zoals beloofd is het een auto uit de Megawatt-buitencategorie geworden - u weet wel, die nieuwigheid waar Christian von K. als eerste mee kwam toen hij de Agera One:1 onthulde: 1 MW = 1000 KW = 1.360 pk (DIN). Daarnaast heeft de auto 1.480 Nm aan boord, waarmee 0-200 km/u in 7,1s moet kunnen. De topsnelheid ligt op 313 km/u.

Als gezegd: NextEV beweert het snelste elektrische rondje ooit ever op de Ring neer te zetten. Sterker nog: de tijd van 7:05 is sneller dan alles met een verbrandingsmotor dat niet de Porsche 918 Spyder of Aventador SV is en bovendien bijna 20 tellen rapper dan de purpose built en volstrekt niet straatlegale TMG EV P002 van Toyota (video). Nogal een claim, die we om twee redenen een klein beetje serieuzer nemen dan elke andere automaker met 0 productiemodellen op de markt: ze zijn ten eerste al actief in de Formule E en hebben dus op zijn minst ervaring en know-how in huis. Daarnaast hebben de Chinezen vrij veel uit de kast getrokken om het rondje Ring op zijn minst geloofwaardig te doen lijken, met een filmsessie inclusief helikopter die enkele maanden geleden golven van spanning door het vaste Ringpubliek deed gaan. Men herkende de auto namelijk niet en dat gebeurt niet vaak.

Dat gezegd hebbend: er is een video, maar die is slordig gemonteerd en dus hebben we nog geen onboard bewijs dat de Nio EP9 daadwerkelijk 7 minuten en 5 seconden lang zijn accupakket koel genoeg kan houden om de aandrijflijn van voldoende powersap te blijven voorzien. Want dat is de grote uitdaging als je een elektrische auto op de limiet gaat rijden. Maar als iemand het kan, dan wel het bedrijf dat al actief is in de elektrische racerij.

U vindt HIER een hele uiteenzetting over de auto, inclusief claims van meer dan 2,5 G aan zijwaartse acceleratie en een kijkje in het digitale interieur.