Goh. Agenten krijgen te weinig rijtraining

Op Nederlandse agenten valt altijd wel wat aan te merken. Ze krijgen te weinig schietles, zijn niet fit genoeg, ze moeten achter een bureau zitten tot de trombose de benen sloopt, ga zo maar door. De ophef du jour gaat om een gebrek aan rijtraining.

Waar pliesies vroeger in de tijd van de Veldwachter gewoon hun rondjes liepen, brutale vlerken er met de lange lat van langs gaven en daarna 's avonds bij moeder de vrouw aan de aardappels en groente aanschoven moet een agent anno 2016 een stuk completer zijn. Behalve rondjes lopen/rijden is de kans nu wat groter dat je ergens onderweg je wapen moet trekken, dus dat betekent regelmatig schietles. Daarnaast moet je leren om bij lastpakken een fatsoenlijke nekklem te leggen, op cursus 'hoe ga ik om met provocerende mongolen die altijd meteen alles staan te filmen' en word je ook geacht redelijk fit te zijn (Coopertest!), ook al wordt tegelijkertijd van je verwacht dat je uren achter je bureau allerlei administratieve rompslomp regelt en formuliertjes invult. Tot slot moet je ook nog bedenken dat je tijdens een achtervolging het CEB op je Touran uitzet, want anders ontsnapt de boef alnog.

Best een volle agenda dus, en daarom verbaast het ons helemaal niets dat bepaalde dingen er bij in schieten, zoals de verplichte rijvaardigheidstraining. Kennelijk missen duizenden agenten hun opfriscursus jaarlijks, wat dit keer eens niet aan tijdsgebrek bij Oom Agent ligt, maar aan een gebrek aan instructeurs, zo meldt het AD.

Een goede rijvaardigheid is essentieel, want agenten rijden veel en in hoge risicosituaties. Niet voor niets komen per jaar bijna 10.000 ongelukken met politievoertuigen voor. De vraag is in hoeverre wat extra training gaat helpen, maar aan de andere kant: er rijden ook wat nitwits tussen... Wie zijn politie-auto stuk rijdt op een brug zoals in onderstaande video (2:50) die heeft zeker een extra lesje nodig.