Kabinet: de brandstofauto sterft in 2035

Geniet nog maar even van het geluid van exploderende benzine in een cilinder, want als het aan het kabinet ligt, sterft dit binnenkort uit. Vanaf 2035 verkoopt niemand meer nieuwe brandstofauto's.

Dat staat in ieder geval in het energieplan dat minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag heeft gepresenteerd. Fossiele brandstoffen zijn de grote vijand in deze koude oorlog tegen klimaatverandering en dus moet het gebruik daarvan compleet uitgeroeid worden. Het zal je niet verbazen dat auto's op benzine, diesel of LPG er ook aan moeten geloven.

In het uitgebreide plan zijn de maatregelen voor de automarkt vrij simpel. Vanaf 2035 mogen nieuwe auto's geen CO2 meer uitstoten. Hierdoor komen alleen nog volledig elektrische modellen of auto's op waterstof in aanmerking voor verkoop. Vijftien jaar later gaat het kabinet nog een stapje verder door CO2-uitstoters compleet van het wegennet te verbannen. 

Oké, over een daadwerkelijk verbod wordt nog niet gesproken, omdat de regering ervan uitgaat dat de brandstofslurpers automatisch van de weg verdwijnen. Het rapport meldt dat een auto gemiddeld vijftien jaar op de weg blijft, dus na een verkoopverbod in 2035 moeten de milieuverpesters in 2050 wel zo'n beetje van het asfalt zijn verdwenen, zo luidt de redenering. Een tik optimistisch zo gokken wij, maar dat geldt voor het hele plan. 

Momenteel zijn er nog maar een handvol volledig elektrische auto's te krijgen, die slechts een fractie van totale verkoop vormen. Nu hebben we nog wel achttien jaar te gaan tot 2035 en staat ons een tsunami aan nieuwe elektrische modellen te wachten. Toch is het ambitieus om te claimen dat ze in 2035 de hele markt kunnen overnemen. Zeker als een grote speler als Volkswagen verwacht dat stekkerauto's in 2025 pas een kwart van de verkopen op zich gaan nemen. De kans is klein dat de overige 75 procent van de markt in tien jaar wordt veroverd.