Tesla bouwt stiekem zelfrij-hardware met Samsung

Eerder dit jaar gooide Elon Musk zijn leverancier Mobileye overboord om in zee te gaan met Nvidia. Dat is toch niet het hele verhaal, het lijkt er sterk op dat Tesla zélf een autonoom-rijden-chip gaat ontwikkelen.

Nvidia gaat waarschijnlijk hetzelfde lot ondergaan als Mobileye: publiekelijk aan de straat gezet worden door Elon Musk omdat hij vindt dat het beter kan. Sinds januari werkt Jim Keller bij de Californische autofabriek. De naam laat waarschijnlijk niet meteen belletjes rinkelen, maar het is een grootheid op het gebied van computerchips. 

Keller kwam over van AMD, maar hij werkte daarvoor bij Apple en ontwikkelde bij die laatste chips die bij Samsung werden gemaakt (totdat Apple besloot dat ze het zelf wel konden). Al vanaf de overstap van Keller en zijn team zingt het gerucht dat Tesla ook een eigen chip wil bouwen voor hun zelfrijdende auto's. Bewijs voor het gerucht was er echter niet, tot nu. Nou ja, bewijs, een bericht uit Zuid-Korea lijkt in ieder geval erg op the missing evidence.

The Electronic Times citeert een anonieme bron bij Samsung: "This is a long-term project that requires about 3 years for design, production of prototype, and mass-production. Working with a leading company like Tesla will provide an opportunity to greatly increase capability of Samsung Electronics’ automotive field.” Omdat Tesla en Samsung vast niet samenwerken om wielen te ontwikkelen en Tesla zelf al weet hoe ze (brandende) batterijen moeten maken, kan het bijna alleen maar over die geïntegreerde chipsystemen gaan.

Dat is meteen ook slecht nieuws voor andere fabrikanten die misschien hoopten om mee te kunnen liften. Als Tesla alles zelf in huis heeft, hoeven ze niet bij de buren aan te kloppen om techniek te kunnen kopen. Daarnaast betekent het ook dat die fabrikanten zelf ook niet makkelijk aan de technologie kunnen komen.